Путін звинуватив Україну в спробі підриву "Турецького потоку"

Путін заявив про "теракти", які нібито влаштували українські спецслужби
Фото: kremlin.ru
Президент Російської Федерації Володимир Путін заявив, що Україна нібито намагалася підірвати газопровід "Турецький потік" і влаштовувала диверсії на Курській атомній електростанції. Про це він сказав під час наради із постійними членами Ради безпеки, повідомляють на сайті Кремля.

Обговорюючи вибух на Кримському мосту 7 жовтня, Путін заявив, що це не єдиний "теракт", нібито влаштований українськими спецслужбами.

"Спецслужби України здійснили також уже три терористичні акти щодо Курської АЕС Росії, неодноразово підриваючи лінії високого класу напруги електростанції. У результаті третього такого теракту було пошкоджено відразу три лінії. Завдяки вжитим заходам збитки в найкоротші строки ліквідували, будь-яких серйозних наслідків не допущено, але скоєно й цілу низку інших терактів і спроб таких злочинів щодо об'єктів електроенергетики та газотранспортної інфраструктури нашої країни, включно зі спробою підриву на одній із ділянок газотранспортної системи "Турецький потік", – заявив Путін.

Він не уточнив, коли здійснили ці "спроби". Водночас Путін заявив, що "виконавців терактів" затримали.

Контекст:

"Турецький потік" газопровід із Росії до Туреччини через Чорне море проєктною потужністю 31,5 млрд м&³3; газу на рік. Він також призначений для постачання російського газу до країн Південної та Південно-Східної Європи транзитом через турецьку територію.

На урочистій церемонії завершення будівництва "Турецького потоку" в листопаді 2018 року були президент Туреччини Реджеп Ердоган і президент Росії Володимир Путін. Також разом вони відкрили газопровід у січні 2020 року.

8 жовтня внаслідок вибуху на Кримському мосту було зруйновано прольоти автомобільної частини, загорівся також ешелон, який у цей час рухався залізничною гілкою, що розташована поруч.