ПВК "Вагнер" опублікувала відео страти кувалдою ще одного найманця. На іншому відео він стверджує, що йому "пробачили"

Вагнерівці чи то стратили Якущенка, чи то "пробачили" йому
Скріншот: Grey Zone / Telegram

Оголошена в Україні міжнародною злочинною організацією російська приватна військова компанія (ПВК) "Вагнер" показала відео, на якому, ймовірно, знято страту найманця Дмитра Якущенка, який побував в українському полоні.

Відео 13 лютого оприлюднив наближений до ПВК "Вагнер" російський Telegram-канал Grey Zone. Там стверджують, що неодноразово судимий Якущенко втік і здався ЗСУ за чотири дні після того, як його зарахували до вагнерівців.

"У полоні ж дав інтерв'ю, де зізнався, що від початку планував зраду. Також висловив думку та надію про те, що Крим перейде Україні, а Росія йому не потрібна. Після чого, як раніше і його колега Євген Нужин, захворів на ту саму хворобу, від якої непритомнієш у містах України, то у Києві, тепер у Дніпрі, а потім прокидаєшся у підвалі на своєму останньому судовому засіданні", – ідеться у підписі до відео.

Людина на відео підтверджує, що перебувала в місті Дніпро, де нібито дістала удар по голові і знепритомніла.

"Прокинувся в цьому приміщенні, де мені сказали, що мене судитимуть", – сказав він.

Після цих слів людина, яка стоїть із кувалдою в руках за "підсудним", імовірно, б'є його по голові, але кадр розмитий, і неможливо достовірно встановити, що відбувається на відео.

Після цього Telegram-канал, який веде так звана пресслужба засновника ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина, опублікував його коментар про це відео у відповідь на запит російської журналістки Ксенії Собчак. Пригожин прямо не підтвердив, але й не спростував смерті найманця.

"Не сприймайте все так сумно. Діти розважаються. Ви думали, що фільм про Якущенка – односерійна драма "А зорі тут тихі", але, гадаю, він більше схожий на "Сімнадцять миттєвостей весни". Якщо є бажання, то можемо поділитися з вами наступною серією. Знайте, добро завжди переможе зло", – сказав Пригожин.

Після цього пресслужба бізнесмена опублікувала нове відео з підписом: "Дмитро Якущенко – молодець". На ньому найманець заявив, що у ПВК "Вагнер" у кожного "є право виправити свою помилку".

"Коли я потрапив у полон, я наговорив багато різної х...йні і мені досі соромно. Але це був єдиний спосіб, щоб вижити. Прийшовши з полону, я приніс багато цінної інформації, яка врятувала життя багатьом хлопцям. Тому мені пробачили, за що я дуже вдячний", – сказав вагнерівець.

Коли, де та в якій послідовності було знято відео невідомо.

14 листопада 2022 року сюжет про взятого в полон вагнерівця, який відрекомендувався як Дмитро Якущенко, публікував у YouTube український "24 канал". Найманець в інтерв'ю розповів, що його засудили до 19 років і він відбував покарання в місті Енгельс Саратовської області РФ.

Також він стверджував, що вирушив на фронт, щоб "знайти якусь шпарину, просто, як кажуть, втекти", і у підсумку здався в полон українським військовослужбовцям біля Бахмута Донецької області.

Російське видання "Агентство" стверджує, що Якущенка повернули до Росії у межах обміну полоненими 1 грудня. На думку журналістів видання, найманця можна побачити на відео міноборони РФ про обмін полоненими, що відбувся 1 грудня, і в репортажі російського пропагандистського телеканала RT на цю саму тему.

Зокрема, у репортажі Якущенко заявляє, що в українському полоні деяких людей "примушують говорити те, чого вони не хочуть говорити, а потім викладають це в YouTube".

Уповноважена з прав людини в Росії Тетяна Москалькова заявила російському інформаційному агентству РБК, що звернеться до Слідчого комітету з проханням перевірити справжність відеозапису ймовірної страти Якущенка після його повернення з українського полону. Вона додала, що "позасудові страти неприпустимі".

Контекст:

13 листопада російські Telegram-канали опублікували відео вбивства Євгена Нужина – вагнерівця, якого, як він сам розповідав, завербували в одній із російських колоній. Чоловіка вбивали кувалдою.

У вересні він потрапив у полон ЗСУ і дав інтерв'ю українським журналістам. Нужин повернувся в Росію в межах обміну, на який погодився добровільно, повідомили в Офісі президента України.

За інформацією російських правозахисників, учасники ПВК "Вагнер" скоїли позасудові страти не менше ніж 40 осіб, які воювали в її лавах, а вбивство кувалдою є в цьому незаконному військовому формуванні загальноприйнятим способом страти.

Колишній командир Нужина, найманець ПВК "Вагнер" Андрій Медведєв, який воював проти України, а потім утік із Росії до Норвегії і попросив там притулку, розповідав, що став за чотири місяці "служби" очевидцем та свідком багатьох страт і позасудових розправ з боку служби безпеки Пригожина.