ПВК "Вагнер" закликала військових РФ приєднатися до "маршу на Москву", листівки з'явилися на окупованих територіях України. Фото photo icon

Дії вагнерівців у Росії не заколот, а відновлення справедливості, йдеться у листівках
Фото: EPA
Визнана у світі злочинною організацією російська ПВК "Вагнер" закликала військових ЗС РФ із тимчасово окупованих територій України приєднатися до "маршу справедливості на Москву". Листівки з таким закликом поширюють у Донецькій і Луганській областях, повідомив "Укрінформ" із посиланням на джерела.

Російських солдатів закликають не виконувати злочинні накази міністра оборони РФ Сергія Шойгу і начальника Генштабу ЗС РФ Валерія Герасимова.

Фото: ukrinform.ua

"Шойгу і Герасимов – зрадники батьківщини! Кинули вас у м'ясорубку заради власних шкур. Занапастили сотні тисяч життів пацанів. Ми, ПВК "Вагнер", ідемо маршем справедливості на Москву. Це не заколот, а відновлення справедливості. Не чини спротиву! Не гинь заради покидьків! Разом зупинимо це зло!" – ідеться у зверненні вагнерівців до російських солдатів та офіцерів.

Фото: ukrinform.ua

Контекст:

Увечері 23 червня засновник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин звинуватив військових країни-окупанта РФ у завданні удару по тиловому табору найманців. Пригожин зазначив, що команди про знищення ПВК "Вагнер" надходили від начальника Генштабу Валерія Герасимова після наради з міністром оборони Сергієм Шойгу.

Міноборони Росії назвало заяву Пригожина про удари по ПВК "інформаційною провокацією".

24 червня Пригожин повідомив, що вагнерівці взяли під контроль усі військові об'єкти Ростова-на-Дону, зокрема аеродром. За його словами, поки вагнерівці "не отримають" Герасимова і Шойгу, ПВК "блокуватиме місто Ростов" і "йтиме в Москву".

У Москві, Московській і Воронезькій областях уранці 24 червня ввели режим контртерористичної операції.

Президент країни-агресора РФ Володимир Путін заявив, що в РФ відбувається спроба військового заколоту і що "збройні сили й інші державні органи дістали необхідні накази". За його словами, в Ростові заблокували роботу органів цивільного та військового управління.

Президент України Володимир Зеленський, коментуючи події в РФ, заявив, що "слабкість Росії очевидна". "Чим довше Росія триматиме свої війська та найманців на нашій землі, тим більше хаосу, болю і проблем для себе ж потім отримає", – констатував він.