Рада ухвалила закон про реінтеграцію, Порошенко запропонував призначити головою НБУ Смолія, ЄС розкритикував законопроект про антикорупційний суд. Головне за день

Головні новини четверга
Фото: rada.gov.ua; Національний банк України / Facebook; EPA

"ГОРДОН" пропонує огляд основних подій четверга, 18 січня.

Рада проголосувала за законопроект про реінтеграцію

Верховна Рада ухвалила у другому читанні і в цілому законопроект №7163 "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях". Документом урегульовують правові основи використання Збройних сил України на сході країни, Росію визнають агресором. Датою початку окупації названо 20 лютого 2014 року. Законопроект передбачає, що Україна не є відповідальною за акти, ухвалені окупаційними адміністраціями.

Нардеп від Блоку Петра Порошенка Іван Вінник розповів, що згадок про Мінські угоди та Крим у документі немає. За його словами, торгівлі з ОРДЛО законопроект не передбачає.

Порошенко запропонував кандидатуру Смолія на посаду голови НБУ

Президент України Петро Порошенко запропонував Верховній Раді звільнити Валерію Гонтареву з посади голови Національного банку (НБУ) і призначити на цю посаду в.о. голови НБУ Якова Смолія. Проекти постанов №7500 і №7501 з'явилися на сайті парламенту.

У ЄС розкритикували законопроект про антикорупційний суд

У Європейському союзі розкритикували законопроект про антикорупційний суд, який зареєстрував у Верховній Раді президент України Петро Порошенко. У коментарі речника організації зазначено, що документ не відповідає зобов'язанням України. Створення антикорупційного суду необхідне для функціонування безвізового режиму, наголосили в ЄС.

Україна обмінялася з бойовиками списками утримуваних осіб

Українська сторона вже обмінялася з представниками бойовиків списками утримуваних осіб, повідомила сьогодні прес-секретар представника України в тристоронній контактній групі в Мінську Леоніда Кучми Дарка Оліфер. За її словами, наступний етап обміну повинен пройти в найкоротші терміни.

У Казахстані 52 людини загинули внаслідок пожежі в автобусі

Уранці 18 грудня на трасі Самара – Шимкент у Казахстані згорів автобус "Ікарус". Загинуло 52 людини, вибратися з охопленого полум'ям салону вдалося тільки п'ятьом. За попередньою інформацією, усі загиблі були громадянами Узбекистану.

В Україні померла восьма жертва кору

У місті Березівка Одеської області від кору померла півторарічна дитина. У неї було ускладнення – запалення головного мозку (енцефаліт). За даними лікарів, дитина не була вакцинованою проти кору. Це вже восьма жертва цієї хвороби в Україні з початку 2017 року.