Рада заборонила на період війни вимагати борги за ЖКГ із жителів прифронтових територій

Закон підтримало 312 депутатів
Фото: Верховна Рада України / Facebook
Верховна Рада України ухвалила закон №7531 про внесення змін до закону України "Про виконавче провадження". Депутати заборонили стягнення з фізичних осіб боргів за житлово-комунальні послуги на період дії воєнного стану.

Про це повідомив народний депутат від партії "Голос" Ярослав Железняк.

Норма поширюється на послуги у територіальних громадах, розташованих у районах проведення воєнних дій або які були у тимчасовій окупації. Відповідний перелік населених пунктів затверджено наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, ідеться в повідомленні.

Також заборона стосується стягнення за послуги ЖКГ щодо нерухомого майна, яке є місцем постійного проживання такої фізичної особи та яке  було знищено або пошкоджено внаслідок воєнних дій.

Закон підтримало 312 депутатів. Железняк уточнив, що він не голосував.

Контекст:

6 березня міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов повідомив про рішення уряду не штрафувати за невчасну оплату комунальних послуг"Люди не повинні нести додатковий фінансовий тягар по оплаті комунальних послуг. Відтак уряд прийняв рішення заборонити стягнення штрафів або пені, інфляційних нарахувань, відсотків річних у разі несвоєчасної або неповної оплати за житлово-комунальні послуги", заявив він. Також Кабінет Міністрів заборонив зупиняти надання комунальних послуг у разі їхньої несплати.