Разом із Європою: Зеленський підписав указ про свято, яке тепер буде 9 травня

"Українці вшановуватимуть історичну єдність усіх європейців, які знищили нацизм і переможуть рашизм", Зеленський
Фото: president.gov.ua
Починаючи із 2023 року Україна святкуватиме 9 травня День Європи. Відповідний указ підписав президент України Володимир Зеленський.

Указ скасовує рішення глави держави, ухвалене 2003 року, про святкування Дня Європи кожної третьої суботи травня.

"Встановити в Україні День Європи, який відзначати щорічно 9 травня спільно з державами Європейського союзу", – ідеться в документі.

У зверненні, опублікованому 8 травня на його сайті, Зеленський сказав, що 9 травня українці вшановуватимуть історичну єдність "усіх європейців, які знищили нацизм і переможуть рашизм".

"Зараз, як і 80 років тому, Україна б'ється за майбутнє – і своє, і всієї Європи, усього вільного світу. І разом з усією вільною Європою 9 травня в Україні будемо відзначати День Європи. Європи об'єднаної, в основі якої має бути й буде мир. Європи нашої, частиною якої Україна завжди була, є і буде", – заявив президент.

Він наголосив на ролі європейських країн у боротьбі України з агресією Росії, їхній військовій та дипломатичній допомозі, прийманні біженців і підтримці атакованої окупантами української енергетики.

"Це буде День Європи – нашої союзниці. Яка дає прихисток українським жінкам і дітям. Яка не зазіхає на наш суверенітет і не ставить під сумнів наше право на власний вибір національного шляху. Яка ніколи не називає Україну "вигаданим" чи "штучним" утворенням. І яка дає нам свою зброю, щоб ми могли захистити себе і її – нашу Європу", – додав він.

День Європи, щорічно відзначають 9 травня, його присвячено миру та єдності на континенті, ідеться на сайті ЄС. Цього дня вшановують річницю історичної "декларації Шумана", в якій описано "формулу політичної співпраці, котра зробила війну між європейськими державами немислимою".

Контекст:

До 2015 року в Україні, як і в інших країнах СНД, на офіційному рівні 9 травня святкували День Перемоги. 2015 року Верховна Рада внесла зміни до законодавства: 8 травня було встановлено День пам'яті і примирення на честь усіх жертв Другої світової війни, а 9 травня – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

Згідно з результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), опублікованого 30 квітня, за останнє десятиліття ставлення українців до Дня Перемоги зазнало суттєвих змін. 2010-го День Перемоги був одним із найважливіших свят, так вважало 58% населення, за популярністю він поступався лише Новому року, Різдву й Великодню. До 2021 року його популярність упала вдвічі, і вже лише 30% вважали його найважливішим святом. А 2023-го залишилося лише 13% прибічників цього свята.