Резніков і Столтенберг проведуть особисті переговори на полях найближчого "Рамштайну" – НАТО

Резніков зустрінеться з главою Альянсу 20 січня
Фото: ЕРА
У межах найближчого засідання контактної групи допомоги Україні "Рамштайн" запланували переговори генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга і міністра оборони України Олексія Резнікова. Про це йдеться у пресрелізі, опублікованому 16 січня на сайті Альянсу.

Саміт відбудеться на авіабазі Рамштайн у Німеччині 20 січня 2023 року.

"Зустріч організував міністр оборони США Ллойд Остін, і її присвятять тривалій кризі в Україні та пов'язаним із нею питанням безпеки, з якими стикаються союзники і партнери по НАТО. На полях заходу генеральний секретар проведе двосторонні зустрічі з міністром оборони України Олексієм Резніковим та іншими високопосадовцями", – ідеться в документі.

Сьогодні амбасадорка США в НАТО Джуліанн Сміт повідомила дату "Рамштайну", який відбудеться після 20 січня.

"Ми вважаємо, що буде ще один у лютому, коли ми наблизимося до роковин війни Росії в Україні", – сказала вона.

Контекст:

За словами президента Володимира Зеленського, Україна активно готується до нової зустрічі "Рамштайну". За його словами, минулого тижня "вдалося суттєво посилити рішучість партнерів збільшувати постачання зброї". 

Ще до першої зустрічі контактної групи у 2023 році Польща оголосила про створення коаліції, яка надасть Україні танки західного зразка. Варшава має намір передати роту німецьких танків Leopard (загалом такі танки готові надати Україні п'ять країн, заявляли у МЗС України). Великобританія також повідомила, що передасть Україні танки – 14 одиниць Challenger 2.

Із закликом збільшити постачання важкого озброєння Україні напередодні "Рамштайну" виступив і генсек НАТО Єнс Столтенберг. На його думку, зараз вирішальна стадія війни, тому потрібно, щоб союзники надали Україні "зброю, необхідну для перемоги".