Резніков переконаний, що Україна отримає танки від Заходу, але партнери чекають на політичне рішення США

Резніков: Після прибуття першого Abrams у нас будуть Leopard, Marder та інші типи важких броньованих машин
Фото: ЕРА
Міністр оборони України Олексій Резніков оптимістично налаштований щодо надання партнерами Україні західних танків, зокрема американських Abrams або німецьких Leopard, а також винищувачів типу американських F-16, F-15 або шведських Gripen.

Про це він заявив в інтерв'ю Politico, яке вийшло 25 жовтня.

Резніков переконаний, що постачання такої техніки можливе в майбутньому, але поки, за його словами, партнери в питанні передавання танків очікують на політичне рішення США. За його словами, найважливіше в цьому на найближчу перспективу – те, який танк буде основним для Збройних сил України.

"Ми розуміємо, що всі наші партнери, які мають промисловість, здатну виробляти танки, – такі як Великобританія, Франція та Німеччина – вони чекатимуть на політичне рішення від Сполучених Штатів", – наголосив глава Міноборони України.

Він нагадав, що в листопаді американські чиновники називали неможливим передання Україні переносних ракетних зенітних комплексів Stinger через політичні й законодавчі питання, але в січні почалися постачання цих ПЗРК. Станом на червень, за його словами, Україна отримала приблизно 1 тис. Stinger.

Такий самий процес повторився з переданням артилерії 155-го калібру і реактивних систем залпового вогню. Для Резнікова ситуація зі Stinger – це приклад, як те, що називають неможливим, стає можливим у майбутньому.

Він висловив упевненість, що "після прибуття першого Abrams у нас будуть Leopard, [німецькі бойові машини піхоти] Marder та інші типи важких броньованих машин, таких як танки".

Зараз, як пише Politico, американські чиновники називають неможливим постачання Abrams через логістику – танки вважають складними в цьому питанні паливовитратними машинами, "які буде важко підтримувати на полі бою в Україні".

Контекст:

Танки Україні надала Польща. Партію радянських Т-72 передали навесні, про постачання ще однієї партії – танків PT-91 Twardy (це польська модифікація Т-72стало відомо 25 липня. Про кількість переданих одиниць техніки ані Польща, ані Україна не повідомляють.

Резніков говорив у липні, що не хоче називати ці цифри – "ворог дізнається про це на полі бою".