Резніков зустрівся з міністром оборони Хорватії в Одесі. Обговорювали розмінування України

Резніков розповів, як Хорватія допоможе Україні
Фото: EPA

Міністр оборони України Олексій Резніков і міністр оборони Хорватії Маріо Баножич під час зустрічі в Одесі 29 березня обговорили питання посилення системи протиповітряної оборони України та допомоги в гуманітарному розмінуванні. Про це повідомило Міноборони України в Telegram. Відео пресконференції міністрів опублікували на YouTube-каналі Ukraine Media Center Odesa.

"Хорватія має фантастичний досвід розмінування. Це країна, яка займається гуманітарним розмінуванням понад 25 років і продовжує цим займатися, тому що це спадок тієї війни, яка відбулася на їхній території. Національний центр розмінування Хорватії має дуже потужну експертизу, тому ми проговорювали в тому числі й можливість підготовки наших інструкторів для проведення гуманітарного розмінування наших земель і водної поверхні", – сказав Резніков.

За його словами, Хорватія розуміє українців після того, як сама пережила війну за свою незалежність. Тому вона з перших днів повномасштабного вторгнення є свідомим союзником України, наголосив міністр.

Баножич відповів на запитання журналіста, на якому етапі зараз питання передавання Україні гелікоптерів Мі-8. За його словами, це питання ще на розгляді.

"Я сподіваюся, що найближчим часом ми зможемо завершити передавання", – сказав він.

Баножич написав у Facebook, що подарував Резнікову макет водонапірної вежі Вуковара і корпус неактивної гранати, запущеної під час війни із сербами на початку 1990-х по місту Вінковці (у цьому місті народився Баножич).

Також міністри обмінялися спортивними сувенірами – шарфом уболівальників ФК "Цибалія" (Вінковці) та футболкою з номером 10 українського футбольного клубу "Чорноморець" з Одеси.

Станом на кінець лютого Хорватія надала допомогу Україні на загальну суму €160 млн, із яких 77% (€123 млн) спрямовано на військову допомогу, повідомила газета Jutarnji List із посиланням на інформацію від пресслужби уряду. Хорватія офіційно не публікує списків зброї, яку передає Україні.

Контекст:

Розв'язана Росією війна призвела до створення в Україні найбільшого у світі мінного поля площею 250 тис. км&³2;, заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль 8 січня. 

Унаслідок російської агресії приблизно 30% території України забруднено вибухонебезпечними предметами, на розмінування може знадобитися до 10 років, повідомив 7 березня речник ДСНС України Олександр Хорунжий. Найзабрудненіші – Харківська та Херсонська області, де ворог перебував найдовше.

Президент України Володимир Зеленський 13 березня заявив, що понад 170 тис. км&³2; території України залишаються небезпечними через міни та снаряди, що не розірвалися.

В Україні створили інтерактивну карту потенційно замінованих територій. Щодня фахівці ліквідують понад 1 тис. боєприпасів, зазначили в Держслужбі України з надзвичайних ситуацій.