РФ уночі випустила 25 крилатих ракет із Чорного моря і бомбардувальників, 23 з них знищено – Залужний

Залужний розповів про нічну ракетну атаку окупантів
Фото: president.gov.ua
Російські окупанти в ніч проти 9 травня атакували Україну двома хвилями ракет, більшість із них збили сили української ППО. Про це повідомив у Telegram головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

"Загалом за дві хвилі обстрілу України в ніч на 9 травня 2023 року російські окупанти здійснили пуски 25 крилатих ракет "Калібр" і Х-101/Х-555. 23 з них знищено протиповітряною обороною Повітряних сил Збройних сил України у взаємодії зі складовими сил оборони України", – зазначено в повідомленні.

Як уточнив Залужний, приблизно о 22.00 8 травня ворог випустив вісім крилатих ракет "Калібр" із носіїв у Чорному морі на східні регіони країни. Усі вісім знищили сили й засоби ППО повітряного командування "Схід".

А ближче до 4.00 9 травня, за даними головнокомандувача ЗСУ, окупанти здійснили запуски 17 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555 із літаків стратегічної авіації – чотирьох Ту-95МС (район Каспію). 14 крилатих ракет збили сили ППО повітряного командування "Центр", ще одну знищили в зоні відповідальності повітряного командування "Південь".

У ніч на 9 травня в кількох областях оголосили тривогу. У Дніпрі було чути потужні вибухи, Харків і область росіяни обстріляли ракетами С-300.

Орієнтовно 15 ракет типу Х-101 (Х-555) збили над Києвом, повідомили у КМВА.

Контекст:

У травні Росія збільшила кількість масованих атак на Україну із застосуванням ракет і дронів.

За даними Генштабу ЗСУ, у ніч проти 8 травня окупанти атакували Україну 35 ударними безпілотниками Shahed, усі дрони знищено. Крім того, російські війська завдали по Україні 77 ракетних і авіаударів.

У ПС ЗСУ уточнили, що по Київській області ворог застосував 35 ударних БПЛА, які атакували з північного напрямку – з аеродрому Сєща (Брянська область). Уламки дронів упали на Київ, пошкодили будинки й автомобілі. Постраждало п'ятеро людей, одну з них прооперували, розповів мер.

Одеську область окупанти обстрілювали ракетами з бомбардувальників дальньої авіації Ту-22М3, поінформували ПС ЗСУ. Загалом здійснили вісім запусків із Криму. Від вибуху ворожої ракети на складі Червоного Хреста в Одеському районі одна людина загинула і ще двоє дістали поранення.