Резніков: Не здивуюся, якщо росіяни озвучать "жест доброї волі" під виглядом якогось катаклізму на території РФ

Резніков зазначив, що успіх України на полі бою матиме значення для "легкості" подальшої підтримки партнерами України
Фото: EPA
Міністр оборони України Олексій Резніков не відкидає, що країна-агресор РФ може оголосити новий "жест доброї волі" через поразки на полі бою у війні проти України. Про це він заявив в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", яке вийшло 2 травня.

Він зазначив, що успіх України на полі бою матиме значення для "легкості" подальшої підтримки партнерами України.

"І також не варто забувати про те, який ефект це матиме у РФ. Якщо вже поспостерігати за низкою публічних висловлювань на російських ресурсах, то можна побачити, що вже звучать фрази, мовляв: "Треба, напевно, закінчувати СВО" (у Росії війну проти України називають "спеціальною воєнною операцією". "ГОРДОН"), "треба переходити до оборони", "треба утримати наші території". Адже в разі чергового успіху української армії, на який абсолютно очікуємо, і для них треба зрозуміти, як "продавати" у себе всередині, як подавати це народу?" – сказав він.

Резніков нагадав, що в окупантів теж були "перегріті" очікування, зокрема, про завершення війни за три тижні і "взяття Києва за три дні".

"І хоча пропаганда в РФ працює чудово, але з кожним разом все складніше", – заявив він.

Як приклад міністр навів мобілізацію в РФ, після оголошення якої з країни виїхало багато росіян.

"Я припускаю, що в Кремлі вже шукаються варіанти сценаріїв, як це "відіграти". Це не мій прогноз, а роздум, але все ж таки я не здивуюся, якщо в них з'явиться в сценарії якась проблема серйозного катастрофічного вигляду техногенного – на території Росії. Скажімо, щось станеться з електростанцією, гідроелектростанцією, АЕС, з'являться ризики для населення, і це вимагатиме негайної уваги уряду, акумуляції ресурсів, зокрема солдатів. І так вони нібито матимуть змогу пояснити людям, чому закінчують активні бойові дії в Україні. Тобто їм доведеться озвучити "жест доброї волі" під виглядом якогось катаклізму на території РФ", – заявив глава Міноборони.

Контекст:

Начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов на початку січня 2023 року сказав, що Україна навесні планує серйозний наступ. Резніков уточнював, що контрнаступ Збройних сил України може розпочатися у квітні або травні.

Секретар РНБО України Олексій Данілов заявив в інтерв'ю, яке вийшло 5 квітня, що деталі про контрнаступ знає "не більше ніж четверо-п'ятеро людей на планеті".

Директор ЦРУ Вільям Бернс вважає, що прогрес України на полі бою визначить перспективи дипломатії, тому "у найближчі місяці на карту поставлено дуже багато".

У середині квітня Буданов, коментуючи перспективи українського контрнаступу, заявив, що "найближчим часом усі це побачать і відчують". На прохання схарактеризувати наступ ЗСУ, який готують, глава ГУР МО відповів: "Буде швидко".

Верховний головнокомандувач Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі, командувач ЗС США в Європі Крістофер Каволі 26 квітня заявив, що українці перебувають у добрій позиції і зможуть зробити "сюрприз". Він додав, що 98% обіцяної бойової техніки вже передали.

Резніков заявив 28 квітня, що ЗСУ "у глобальному сенсі" готові до початку контрнаступу, проте старт операції залежить від погодних умов і рішення командування.