Резніков про подальшу допомогу союзників: Ми багато разів чули: "Ні, це неможливо". Але я на власні очі бачив, як неможливе стає можливим

Глава Міноборони назвав пріоритетні завдання в захисті України
Фото: ЕРА
Першочерговим завданням України наразі є швидка побудова багаторівневої протиповітряної та протиракетної оборони. Про це міністр оборони України Олексій Резніков 20 квітня написав у Twitter.

За його словами, системи Patriots, IRIS-T, NASAMS, а також винищувачі МіГ-29 – важливі, але не останні кроки на шляху досягнення цієї мети.

"З огляду на варварську тактику Кремля, нам потрібні винищувачі НАТО. Ми багато разів чули: "Ні, це неможливо". Але я на власні очі бачив, як неможливе може стати можливим", – вважає глава Міноборони.

Він наголосив, що українці вдячні всім союзникам, які допомогли Україні пережити зиму.

"Ми ніколи не забудемо, як завдяки співчуттю та допомозі наших друзів ми змогли зберегти світло й тепло в наших домівках минулої зими", – ідеться в повідомленні.

21 квітня на авіабазі Рамштайн у Німеччині відбудеться чергова зустріч контактної групи з питань оборони України. За даними Financial Times, Київ проситиме про термінові постачання боєприпасів для ППО.

Контекст:

США 19 квітня оголосили про новий пакет допомоги Україні, до якого увійдуть боєприпаси для HIMARS, ракети TOW, артилерійські снаряди й інша зброя та обладнання. Вартість пакету становитиме $325 млн.

19 квітня перший заступник міністра оборони України генерал-лейтенант Олександр Павлюк повідомив, що Україна отримала системи протиповітряної оборони Patriot від трьох країн – США, Нідерландів та Німеччини.

19 квітня стало відомо, що Німеччина передала Україні другий із чотирьох обіцяних комплексів протиповітряної оборони IRIS-T.

Словаччина разом із Польщею погодилася надати Україні винищувачі МіГ-29 радянського зразка. 17 березня уряд Словаччини схвалив постачання Україні 13 бойових літаків МіГ-29. 17 квітня міноборони країни повідомило, що всі вони вже в Україні.

Передання польських і словацьких МіГ-29 дещо посилить можливості винищувальної авіації Повітряних сил ЗСУ у виконанні поточних бойових завдань, але в жодному разі не вирішить питання контрнаступу й перемоги України, зазначив речник ПС ЗСУ Юрій Ігнат. Щоб завоювати перевагу в повітрі та здобути перемогу, Україні потрібні багатоцільові сучасні винищувачі з широким спектром озброєння, наголосив він.