Резніков: Українська ракета "Нептун" відправила крейсер "Москва" за відомою адресою. У майбутньому це буде найпопулярніший дайв-сайт на Чорному морі! Запрошую на занурення після перемоги

Резніков розповів, як Україна поступово звела нанівець панування флоту РФ у Чорному морі та відкрила дорогу до "зернового коридору"
Фото: president.gov.ua

Збройним силам України поступово вдалося нейтралізувати російські кораблі у Чорному морі, і флот морських дронів, який створює Україна, має закріпити успіх. Про це міністр оборони України Олексій Резніков заявив 1 грудня в Одесі на брифінгу в медіацентрі "Україна", фрагмент якого у YouTube опублікував телеканал Odesa.Live.

Резніков підкреслив, що одним зі стратегічних завдань, які збиралася вирішити Росія, почавши повномасштабне вторгнення в Україну, була повна блокада можливостей України на Азовському та Чорному морях вести діяльність щодо доправлення продовольства світу.

Глава Міноборони України нагадав, що коли Росія домінувала на початку свого повномасштабного вторгнення, Україна справді була заблокована на морі й не могла експортувати зерно, хоча Україна – один із найбільших у світі виробників зерна, соняшникової олії, кукурудзи, насіння соняшнику, які затребувані, зокрема, країнами Африки.

"І спочатку українська ракета "Нептун" завдяки злагодженим діям нашого українського флоту, у нас адмірал [командувач Військово-морських сил України Олексій] Неїжпапа тут присутній, один із героїв цієї комбінації, разом з українськими інженерами відправили крейсер "Москва" за відомою вам усім адресою. І сьогодні ми маємо майбутній чудовий популярний дайв-сайт на Чорному морі! Запрошую на занурення після перемоги – відвідати крейсер "Москва", – заявив Резніков.

Він зазначив, що це було ще й символічним досягненням – потопити флагман із такою назвою, який до того ж тероризував Україну, маючи на борту ракетне озброєння.

"Вони [окупанти] заблокували острів Зміїний для того, щоб ми не могли вести активне судноплавство, позбавили свободи судноплавства. Це ще один черговий доказ, що Росія руйнує всі сучасні правила світового порядку. Ми звільнили острів Зміїний, і сьогодні "зернова угода" діє", – нагадав глава Міноборони України.

Резніков додав, що коли Україна отримала від партнерів протикорабельні системи Harpoon, то російський флот удалося "відігнати" ще далі, і вони "ховаються на відстані".

"Тому сьогодні вони [росіяни] використовують надводні та підводні носії для запуску по Україні "Калібрів" та інших ракет надводного базування. Тому гуманітарна задача – продовжити безпеково вивозити зерно у світ, захищати наші цивільні об'єкти шляхом продовження кампанії по відправленню російського флоту на дно, за крейсером "Москва", там є місце, де їх складати. Саме для цієї мети нам потрібні ці надводні та підводні дрони", – підсумував Резніков.

Резніков ще 15 квітня пропонував використовувати затонулий флагман Чорноморського флоту РФ – ракетний крейсер "Москва" – як "гідну" локацію для дайвінгу, додавши водночас, що на його особистому рахунку вже 300 занурень з аквалангом.

Контекст:

Збройні сили України підбили крейсер "Москва", який був у Чорному морі, 13 квітня. В Одеській обласній військовій адміністрації повідомили, що по кораблю завдали удару ракетами "Нептун".

Пізніше РФ підтвердила, що "Москва" зазнала серйозних пошкоджень, там нібито "детонував боєзапас унаслідок пожежі". Оперативне командування "Південь" повідомило, що пошкоджений крейсер намагалися врятувати інші кораблі флоту РФ, проте шторм і вибух боєзапасу перекинули корабель, він почав тонути. Міноборони РФ спочатку заявило, що корабель залишається на плаву, але ввечері 14 квітня визнало, що крейсер "Москва" затонув "в умовах шторму". У РФ не визнали, що Україна завдала по крейсеру ракетного удару.

Скільки людей було на борту крейсера, достеменно невідомо. За даними міністерства оборони РФ, він міг вміщати до 680 членів екіпажу. Українська влада і ЗМІ повідомили, що на борту було понад 500 осіб.

Радник глави МВС України Антон Геращенко стверджував, що капітан першого рангу, командир крейсера "Москва" Антон Купрін загинув під час українського удару по флагману ЧФ РФ. Офіційних підтверджень цієї інформації не було.

У міністерстві оборони РФ спочатку не визнавали втрат і заявляли, що всіх членів екіпажу вдалося евакуювати. Журналісти опублікували низку матеріалів, які свідчать, що це не так. ЗМІ вдалося з'ясувати імена щонайменше двох загиблих членів екіпажу і не менше ніж сімох зниклих безвісти. Після цього в міноборони РФ заявили про одного загиблого та 27 зниклих безвісти на крейсері.

Мати одного з матросів, що вижили, розповіла журналістам, що крейсер ішов захоплювати Одесу.

Секретар Ради нацбезпеки і оборони України Олексій Данілов заявив, що з крейсера "Москва" врятували 58 осіб із 510, які там перебували.