Резніков вирішив запропонувати Раді створити ТСК щодо закупівель Міноборони, якщо інших інструментів контролю буде недостатньо

Резніков: Якщо буде доведено, що хтось із чиновників зловживає, він отримає згідно із законом
Фото: Резніков Олексій / Facebook
Міністр оборони України Олексій Резніков заявляє, що інформація у ЗМІ про ціни на продукти під час закупівель Міноборони є маніпуляцією, мета якої – підірвати довіру до відомства у відповідальний момент.

Про це він написав у Facebook 23 січня.

За словами Резнікова, різниця між роздрібними цінами та вартістю продуктів у каталозі пов'язана, зокрема, з технічними помилками, і міністерство виявило це у грудні. Керівника відповідного підрозділу Міноборони після цього було усунено. Наразі документи ще на перевірці, а самого контракту, який став причиною публікацій у ЗМІ,  "де-юре ще не існує".

"Публічне вкидання інформації про начебто завищені в два-три рази ціни почалися ще в середині минулого тижня. Тобто не після, а до [засідання контактної групи з надання оборонної допомоги] "Рамштайн", коли продовжувалося уточнення домовленостей. Той, хто передав один з контрактів та додатки для оприлюднення, як мінімум – вчинив службовий злочин. Цю особу буде обов'язково встановлено і притягнуто до відповідальності. Для цього підготовлено відповідні матеріали в СБУ. Зокрема, буде з'ясовано мотиви. Оскільки жодної фактичної складової у претензіях немає, крім маніпуляцій, найочевиднішою ціллю є спроба підриву довіри до Міноборони у дуже відповідальний момент. А це вже – не просто службовий злочин", – написав він.

Резніков заявив, що гарантує прозорість Міноборони для правоохоронців. Сьогодні він виступив на засіданні профільного комітету Верховної Ради. Туди, за словами міністра, з його ініціативи запросили співробітників Держбюро розслідувань та Національного антикорупційного бюро.

"Я запропоную народним депутатам розглянути можливість створення тимчасової слідчої комісії з процесу закупівель, якщо інші інструменти парламентського контролю вони вважатимуть недостатніми. Це створить додаткове навантаження на Міноборони, але ми готові іти на це. Тому що впевнені у своїй правоті. Свою позицію я озвучував неодноразово: нульова толерантність до корупції. Саме за моєю ініціативою Держаудитслужба розпочала перевірку Міноборони. Якщо буде доведено, що хтось із посадовців зловживає, він отримає згідно із законом", – додав голова оборонного відомства.

На думку Резнікова, ідеться про штучну інформатаку, і таке міністерство переживало "не раз".

"Ця дуже схожа на торішню, коли ми розбиралися з монополістом. Щось подібне було і восени, коли в управління міністерству передали низку активів, критично важливих для обороноздатності. Нас безпідставно атакували влітку, коли поширювали чутки про недостатній контроль над озброєннями. Тобто нічого нового. Тому нам своє робити – всебічно забезпечувати ЗСУ, захищати країну. Хто б не був ініціатором цього вкиду, хочу, щоб не було ілюзій. Я не дозволю заблокувати постачання продовольства до армії чи повернути монополію на ринку. Я не дозволю безпідставними звинуваченнями створити ґрунт для блокування поставок зброї", – резюмував він.

Контекст:

21 січня видання ZN.UA повідомило, що, згідно з угодою Міноборони від 23 грудня 2022 року, міністерство закуповує продукти для українських військовослужбовців удвічі-утричі дорожче, ніж вони коштують у київських супермаркетах.

Після публікації комітет Ради з нацбезпеки, оборони та розвідки викликав керівництво Міноборони на закрите засідання, яке відбудеться найближчим часом, повідомила нардепка від "Слуги народу" Мар'яна Безугла. Вона також заявила, що в МО "такі націнки не тільки по харчуванню", і зазначила, що Державна аудиторська служба України якраз проводить перевірку міністерства.

ТОВ "Актив компані", про контракт з яким ішлося у статті, 22 січня виступило з офіційною позицією стосовно скандалу у ЗМІ. Керівництво компанії стверджує, що порівняння цін на окрему одиницю товару в супермаркеті з вартістю в контракті є неправильним і маніпулятивним і що розголошення деталей контрактів ставить під загрозу безпечну роботу для постачання армії.

Міністерство оборони також опублікувало свою позицію стосовно цього питання  22 січня. У відомстві вважають, що інформація про закупівлю поширюється "з ознаками умисних маніпуляцій" і вводить в оману.

23 січня в НАБУ повідомили, що детективам відома інформація, оприлюднена у ЗМІ, і розслідування стосовно цих фактів розпочали ще до публікації ZN.UA.