РНБО оприлюднила фотопідтвердження загрози для ЧАЕС

Окупанти накопичують боєприпаси близько до ізоляційних споруд ЧАЕС, що може призвести до самовільної детонації боєприпасів, пошкодження укриття та радіаційного зараження великої території Європи
Фото: ЕРА
Транспортування та зберігання російською армією боєприпасів поруч із Чорнобильською атомною електростанцією становить загрозу для ЧАЕС та всієї Європи. Рада нацбезпеки і оборони України 29 березня оприлюднила у Facebook фотопідтвердження такої загрози.

РНБО опублікувала фотографії управління стратегічних комунікацій Збройних сил України, на яких видно, що окупанти накопичують велику кількість боєприпасів близько до ізоляційних споруд ЧАЕС, що може призвести до самовільної детонації боєприпасів, пошкодження укриття та радіаційного зараження великої території, зокрема європейських країн.

"Як і в більшості інших випадків, Російська Федерація та її наймити нахабно брешуть. З метою спростування цієї брехні поширюємо супутникові знімки, зроблені кілька днів тому, на яких чітко видно і рух великої колони російських військових вантажівок із боєприпасами в кількох сотнях метрів від ЧАЕС, і місця розвантаження цих боєприпасів у населеному пункті Чорнобиль, де вони зберігаються просто неба", – ідеться у повідомленні управління стратегічних комунікацій ЗСУ.

Зазначають, що використання Чорнобильської зони для транспортування та накопичення боєприпасів, а також для розміщення там командних пунктів своїх військ окупанти здійснюють свідомо, оскільки українська армія не може і не збирається вести на території зони відчуження будь-які бойові дії.

В управлінні також наголосили, що і без ведення бойових дій ризик самодетонації російських боєприпасів на ЧАЕС є високим – "у зв'язку з низьким рівнем культури поводження з боєприпасами у ЗС РФ, а також масовим використанням старих та некондиційних боєприпасів".

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

24 лютого, у перший день вторгнення, російські окупанти захопили Чорнобильську АЕС у Київській області та взяли у заручники персонал. Військовослужбовці пройшли територією зони відчуження на важкій техніці, піднявши шар забрудненого ґрунту та пилу, спровокували погіршення радіаційної обстановки і тепер зазнають впливу радіації, повідомляли в Національній академії наук України.

6 березня керівник ДП НАЕК "Енергоатом" Петро Котін повідомив, що до російських військовослужбовців, які захопили Чорнобильську АЕС, "ще 1 тис. додаткових загарбників під'їхали та розмістилися на станції". За його інформацією, РФ використовує захоплені українські атомні станції як військові бази.

Про те, що дії окупантів можуть призвести до детонації боєприпасів та пошкодження об'єкта ЧАЕС "Укриття", заявив 29 березня Генштаб ЗСУ.