Росія атакувала Україну новими плануючими авіабомбами вагою 1,5 тонни. Повітряні сили відповіли, чи можна їх знищити

Україні потрібні сучасні винищувачі, щоб перехоплювати російські авіабомби, зазначили у Повітряних силах ЗСУ
Фото: defence-ua.com
Росія кілька тижнів тому вперше застосувала у війні проти України керовані плануючі бомби УПАБ-1500В вагою 1500 кг.

Про це 4 березня проінформував Defense Express із посиланням на джерела.

Зазначають, що бомба, яку вперше продемонстрували на військовій виставці у 2019 році, призначена для ураження високозахищених об'єктів на відстані до 40 км. Її бойова частина має вагу 1010 кг.

За даними ЗМІ, перше застосування бомби УПАБ-1500В зафіксували проти одного з об'єктів у Чернігівській області.

Використання плануючих бомб із боку РФ залишається поодинокими явищами, зазначає Defense Express.

Запуск таких боєприпасів потребує від окупантів польоту на значній висоті, а це спрощує виявлення цілей і можливості ураження носія.

Імовірно, що збитий 3 березня на окупованій частині Донецької області в районі Єнакієвого винищувач-бомбардувальник Су-34 якраз і виконував політ із такими боєприпасами, наголосило видання.

Щоб перехоплювати літаки, які несуть такі авіабомби, Україні необхідні сучасні винищувачі, зокрема F-16, заявив 5 березня в ефірі національного телемарафону спікер командування Повітряних сил (ПС) ЗСУ Юрій Ігнат. Відеозапис опубліковано в YouTube ТСН.

"Плануючі бомби, кориговані авіаційні бомби, які мають крила, можуть залітати на десятки кілометрів. Імовірно, цей винищувач-бомбардувальник Су-34 і був збитий, який атакував Україну саме такими бомбами... Тому іде мова зараз про винищувачі сучасні, – сказав Ігнат. – Тому і далекобійне озброєння зенітне з дальністю до 150 км, таке як SAMP-T і Patriot, може забезпечити [безпеку], але його потрібно багато мати. Але літаки більш мобільні, можуть реагувати – вилітати на перехоплення тих самих бомбардувальників – і ракетами дальністю 150 км відганяти хоча б ці літаки і не давати їм можливість скидати ці бомби. Саме для цього нам потрібні сучасні багатоцільові винищувачі".

Контекст:

Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року.

Із початку війни РФ завдала майже 5 тис. ракетних і 3,5 тис. авіаційних ударів по Україні, повідомили 23 лютого 2023 року в Генштабі ЗСУ.

Окупанти щодня завдають приблизно 30–40 авіаударів по Україні, зазначили Повітряні сили ЗСУ 4 березня.