Росія готує кібератаки на енергетичні об'єкти України – ГУР МО

РФ хоче збільшити інтенсивність DDoS-атак на всю критичну інфраструктуру
Фото: ЕРА

Росія готує масовані кібератаки на об'єкти критичної інфраструктури України та її союзників у протистоянні з РФ. Про це 26 вересня поінформувало Головне управління розвідки Міністерства оборони України в Telegram (ГУР МО).

За його даними, передусім удар Кремля буде спрямовано на підприємства енергетичної галузі. Під час проведення операцій використовуватимуть досвід таких спецоперацій 2015-го і 2016 року, ідеться в повідомленні.

ГУР зазначає, що в такий спосіб ворог спробує посилити ефект ракетних ударів по об'єктах електропостачання, насамперед у східних і південних регіонах України. Командування окупантів сподівається, що це призведе до уповільнення наступальних дій Збройних сил України.

Також РФ хоче збільшити інтенсивність DDoS-атак на критичну інфраструктуру найближчих союзників України, насамперед Польщі та країн Балтії, інформує ГУР МО.

Контекст:

Від початку повномасштабного вторгнення РФ Служба безпеки України нейтралізує кібератаки на ресурси органів державної влади та військового управління України.

У березні в Держспецзв'язку розповідали, що українські ресурси атакує дві групи російських хакерів: політично мотивовані звичайні кіберзлочинці й військові хакери, яких спонсорує уряд РФ.

На початку травня в Держспецзв'язку припустили, що російські кібернаступальні операції в Україні, імовірно, сягнули свого максимуму, але і після цього кібератаки на українські сайти тривали. Зокрема, 16 серпня атаки зазнав офіційний сайт "Енергоатому".

Зі свого боку, українська ІТ-армія регулярно здійснює атаки на ресурси країни-агресора РФ. Наприклад, 17 червня айтішники й активісти кіберфронту затримали виступ президента РФ Володимира Путіна на економічному форумі в Петербурзі, атакувавши базу акредитації форуму.

1 серпня Мінцифри повідомляло, що українська ІТ-армія від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну атакувала понад 6 тис. російських онлайн-ресурсів.

Протягом двох тижнів серпня українська ІТ-армія заблокувала більше ніж 600 російських онлайн-ресурсів.