У Росії був "план відновлення" Маріуполя ще до захоплення міста. Агресор від самого початку планував його знищити – міськрада

Бойченко каже, що московський режим наперед планував зруйнувати Маріуполь
Фото: ЕРА
Плани відновлення Маріуполя Донецької області, які зараз активно поширює окупаційна влада, були заготовлені ще до його руйнування. Про це 5 липня написав Telegram-канал міської ради.

Перші згадки про план відновлення з'явилися 24 березня, коли тривали активні бої, ідеться у повідомленні.

Такий технічний документ неможливо якісно підготувати за короткий строк, для цього потрібні місяці. Це свідчить про те, що його розробили ще до початку бойових дій, вважають у мерії.

"Таким чином, знищення Маріуполя та масове вбивство його жителів входило у плани московського режиму. Це справжній спланований геноцид мирних жителів від головного у світі експортера тероризму. Міжнародна спільнота має дати свою оцінку даним діям", – прокоментував інформацію маріупольський міський голова Вадим Бойченко.

Контекст:

Окупанти захопили Маріуполь наприкінці травня. За різними оцінками, під час боїв за місто загинуло від 20 тис. до 25 тис. мирних жителів, точних даних немає.

3 червня мер Маріуполя Вадим Бойченко розповідав, що у місті пошкоджено 95% багатоповерхівок, із них 50% (1300 багатоповерхових будівель) знищено повністю. У місті, за його словами, лишилося майже 100 тис. осіб.

У місті проблеми з водою, нестача харчових продуктів, гуманітарна катастрофа та антисанітарія, повідомляли у мерії. Доступ до води має лише 3% містян.