Росія може перетворитися на серйозну загрозу для України у довгостроковій перспективі, незважаючи на поточні військові проблеми – ISW

Росія може стати серйозною загрозою для України, якщо відновить свої військові ресурси, зокрема живу силу
Фото: EPA

Є ризик відродження бойової потужності РФ з урахуванням її населення і можливостей військово-промислового комплексу. Водночас Москва поки не розпочала необхідної реорганізації військових зусиль, яка дала б змогу їй максимально ефективно використовувати свої можливості. Про це в оперативному аналізі 13 квітня написав американський Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики інституту нагадують свої прогнози про те, що Росія може перетворитися на серйозну загрозу для України у довгостроковій перспективі, незважаючи на поточні військові проблеми. ISW погоджується з думкою, що Україна та її союзники не повинні недооцінювати можливості російської армії для тривалої війни на виснаження, про що 13 квітня попередив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ бригадний генерал Олексій Громов.

ISW цитує представника Генштабу ЗСУ, який вважає, що РФ здатна в перспективі забезпечити себе кадрами для затяжної війни, незважаючи на те, що мобілізаційні плани в Росії поки "провалюють", оскільки росіяни починають усвідомлювати високий рівень смертності на фронті.

Громов, зокрема, нагадав, що РФ анонсувала призов на контракт 400 тис. осіб, на строкову службу 147 тис. Водночас за три місяці у Волгоградській області із планових 7800 осіб призвали лише 134 (7% від норми за квартал). А в Саратовській області з 7600 осіб призвали 270 (14% від запланованого за цей період). Щоб поповнити цей брак, РФ створює альтернативні приватні військові компанії, попередив український військовий.

В ISW вважають, що ризик військового посилення РФ зростатиме, якщо її президент Володимир Путін вирішить фундаментально змінити стратегію Росії щодо розподілу ресурсів у довгостроковій перспективі. Поки аналітики не бачать ознак таких змін і зазначають, що зараз в РФ в основному вдаються до "напівзаходів" і децентралізованих вербувальних зусиль (зокрема таких, як прихована мобілізація і створення нових ПВК) для компенсації втрат.

"Безумовно, поточні зусилля забезпечать армії РФ створення деякої додаткової бойової сили в короткостроковій перспективі, але витрати водночас лише зростатимуть, тоді як ефективність зменшуватиметься. Нинішні нежиттєздатні спроби Кремля вичерпаються без фундаментальної реформи у підході до генерації і розподілу ресурсів з боку Москви", – підсумували в ISW.

Контекст:

21 вересня 2022 року президент РФ Володимир Путін оголосив "часткову" мобілізацію в Росії для поповнення військ, які вторглися в Україну. 28 жовтня міністр оборони РФ Сергій Шойгу доповів Путіну про її завершення.

7 грудня Путін заявив, що у продовженні мобілізаційних заходів у РФ "немає потреби". За його словами, 150 тис. мобілізованих росіян перебувають у резерві, ще 150 тис. спрямовано до зони бойових дій в Україні. Водночас юридично мобілізації у РФ не припиняли, оскільки Путін не підписував указу про її завершення.

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов повідомляв, що Росія щомісяця мобілізує по 20 тис. осіб.

За даними Bloomberg, РФ 2022 року мобілізувала понад 500 тис. осіб, із них приблизно 100 тис. було завербовано у приватні військові компанії, зокрема "Вагнер".

Російський політолог Валерій Соловей стверджує, що в межах другого етапу в РФ планують мобілізувати до 2 млн осіб. За оцінкою українського військового експерта, полковника запасу Олега Жданова, мобілізаційний ресурс Росії становить 17 млн осіб. Український військовий експерт, полковник запасу Роман Світан вважає, що влада РФ може роздати хоч 150 млн повісток, за кількістю громадян країни, але підготувати до боїв російська армія може в середньому не більше ніж 150–200 тис. людей кожні два-три місяці.