Росія намагається спекулювати, щоб зірвати домовленості щодо експорту українського продовольства – Шмигаль

Шмигаль говорив про "зернову ініціативу" з координаторкою системи ООН в Україні
Фото: Денис Шмигаль Прем'єр-міністр України / Telegram
За час дії зернової експортної ініціативи з портів України вийшло 134 судна з продовольством, розповів 14 вересня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль координаторці системи ООН в Україні Деніз Браун, яку нещодавно призначили на цю посаду.

Про це Шмигаль написав у Telegram за підсумками зустрічі з Браун.

Прем'єр зазначив, що Україна надає особливого значення співпраці з ООН та її структурами в період повномасштабного вторгнення РФ.

"Подякував за започаткування програм підтримки для постраждалих від війни українців. Обговорили "зернову ініціативу". За останніми даними, з українських портів вийшли 134 кораблі, з яких 90 – в країни Азії й Африки. Ворог намагається спекулювати, аби зірвати домовленість. Маємо використати всі механізми, щоб запобігти провокаціям Росії та продовжити експорт продукції в країни, які цього потребують", – написав він.

За словами Шмигаля, він також обговорював із представницею ООН питання щодо опалювального сезону в Україні, відновлення країни і підтримки малого та середнього бізнесу.

"Закликав ООН підтримати нашу державу за цими напрямками через відповідні програми, – додав він. – Також наголосив на необхідності відправлення на Запорізьку АЕС спільної місії ООН та Євросоюзу. Треба покласти край ядерному тероризму Росії та повністю демілітаризувати станцію і прилеглі до неї території".

Контекст:

Росія блокувала вивезення української агропромислової продукції із морських портів після початку повномасштабного вторгнення в Україну. У травні президент України Володимир Зеленський повідомив, що в українських портах заблоковано 22 млн тонн зерна, яке мали вивезти на експорт.

22 липня в Туреччині підписали угоди про морський експорт українського зерна. Україна підписала документ із Туреччиною і ООН, Росія дзеркально зробила те саме.

Перше судно, завантажене українським зерном після досягнення домовленості про розблокування експорту, вийшло із порту Одеси вранці 1 серпня.

7 вересня президент РФ Володимир Путін заявив, що не задоволений тим, як дотримуються "зернової угоди". Він стверджував, що практично все зерно, яке вивозять з України, "прямує не в бідні країни, що розвиваються, а в країни Євросоюзу". Тому Путін пригрозив обмежити напрямок вивезення зерна та іншого продовольства за погодженим маршрутом.

Зеленський назвав брехливою заяву Путіна. "54 судна вже направлено в Азію, 16 суден уже направлено в Африку, 32 судна – у Європу, і частина з цього обсягу, до речі, знову-таки, направляється потім в азійські й африканські країни", – сказав президент.