Росія розкидає на Донбасі протипіхотні міни, які небезпечні для цивільних – британська розвідка

Протипіхотні міни типу "Пелюсток" вважаються невибірковою зброєю
Фото: Олексій Кулемзін / Telegram

Цілком імовірно, що Росія встановлює протипіхотні міни для захисту та стримування свободи пересування уздовж своїх оборонних рубежів на Донбасі. Ці міни можуть завдати значної шкоди як військовому, так і місцевому цивільному населенню, повідомило 8 серпня у Twitter міністерство оборони Великобританії з посиланням на дані британської розвідки.

Так, на думку британських розвідників, окупанти в Донецьку і Краматорську з великою ймовірністю намагалися використовувати протипіхотні міни ПФМ-1 і ПФМ-1С, що розкидаються.

"Зазвичай звані "міною-метеликом" (в РФ та Україні відомі під назвою "Пелюсток""ГОРДОН"), міни серії ПФМ-1 є глибоко суперечливою зброєю невибіркової дії", – ідеться в повідомленні.

Міноборони Великобританії нагадує, що міни ПФМ-1 із руйнівним ефектом використовували в радянсько-афганській війні, де вони, як стверджують, покалічили велику кількість дітей, які сприймали їх за іграшки.

У британській розвідці вважають, що радянські запаси, які використовує Росія, згодом зіпсувалися і тепер вони вкрай ненадійні та непередбачувані.

"Це становить загрозу як для місцевого населення, так і для гуманітарних операцій з розмінування", – підкреслили в міноборони Британії.

Контекст:

У Держслужбі України з надзвичайних ситуацій 11 квітня заявляли, що, за попередніми оцінками, в Україні обстежити та розмінувати необхідно орієнтовно 300 тис. км&³2; території. Це майже половина території країни, наголосили в службі.

Процес розмінування території України після вторгнення РФ триватиме роки, вважають у МВС.