Росія навмисно запускає ракети поблизу кордону інших країн, щоб провокувати Україну – Ігнат

Ігнат: Окупанти намагаються провокувати [Україну], запускаючи ракети на самому кордоні з країнами НАТО
Скріншот: Media Center Ukraine - Ukrinform / YouTube

Російські окупанти навмисно запускають свої ракети поблизу кордону сусідніх з Україною країн, щоб провокувати Україну збивати їх. Унаслідок цього уламки можуть падати на території інших держав. Про це повідомив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат на брифінгу 10 лютого в медіацентрі "Україна – Укрінформ".

"Ми бачимо, що й територія Білорусі використовувалася із самого початку. Окупанти намагаються таким чином провокувати, запускаючи ракети на самому кордоні з країнами НАТО. Я маю на увазі й Польщу, коли з Білорусі ракети атакують", – зазначив він.

За словами спікера Повітряних сил, Росія навмисно робить це, щоб провокувати роботу української ППО і створювати загрозу падіння уламків ракет на території інших країн.

"Зрозуміло, що ми себе будемо захищати, наших громадян, об'єкти критичної інфраструктури, будемо уражати ці ракети. А наслідки такої роботи, тобто уламки ракет, можуть летіти ще 10 км або більше і падати на території суміжних держав. Окупанти це чудово розуміють і провокують на такі дії", – додав він.

Контекст:

Уночі й уранці 10 лютого росіяни атакували територію України. Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний повідомив, що під час ранкової атаки дві російські ракети "Калібр" пролетіли над територією Молдови й Румунії, яка є членом НАТО.

Спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат у коментарі "Українській правді" сказав, що українські військові мали змогу збити ці ракети, але розуміли ризики й загрози населенню іноземної держави, тому не зробили цього відразу.

Міністерство оборони Молдови повідомило, що зафіксувало проліт ракети над територією країни. За даними відомства, ракета спершу пролетіла над містом Мокра у Придністровському регіоні, потім – над містом Косавці Сорокського району, а далі попрямувала в Україну.

Пізніше міністерство закордонних справ і європейської інтеграції Молдови викликало посла Росії Олега Васнєцова через російську ракету, яка пролетіла над територією країни.

Водночас у міноборони Румунії заявили, що російська ракета не заходила в їхній повітряний простір, а пролетіла за 35 км від кордону країни.