Росія здійснює обмежені атаки навколо Харкова, але не просунулася – Інститут дослідження війни

ISW: РФ зосередила атаки навколо Бахмута, але повністю українських ліній комунікацій із містом не перервано
Фото: ЕРА
Російські військові на окупованих територіях посилюють спроби економічного контролю та змушують населення переходити на розрахування в рублях. Про це 27 червня в аналітичному зведенні повідомляє американський Інститут дослідження війни (ISW).

В огляді подій на фронті військові експерти також вказують на те, що Збройні сили України минулої доби відбили наступ російських військ на північ від Слов'янська.

Окупанти також здійснили обмежені атаки вздовж ліній фронту навколо Харкова, але 27 червня не просунулися, ідеться у звіті.

В ISW зазначають, що російські війська поступово просувалися на південний захід від Лисичанська поблизу траси Т1302 Бахмут – Лисичанськ. Але повністю українських ліній комунікацій із Бахмутом не перервано.

Контрнаступи ЗСУ на південному напрямку змушують російські війська надавати пріоритет оборонним операціям на лінії зіткнення, повідомили в ISW.

Контекст:

Російські війська після відходу з північних областей України на початку квітня зосередилися на спробах захопити весь Донбас.

У червні найінтенсивніші бої тривали за контроль над Сєвєродонецьком Луганської області. Цю ділянку фронту президент України Володимир Зеленський називав однією з найскладніших. За його словами, багато в чому саме в Сєвєродонецьку вирішується доля українського Донбасу.

20 червня голова Луганської обладміністрації Сергій Гайдай повідомив, що окупанти розпочинають широкомасштабний наступ у регіоні.

Зараз бої тривають на південь від Лисичанська, про це 28 червня у Facebook повідомив Генштаб Збройних сил України. "На лисичанському напрямку з метою завдати втрат окупанти, окрім застосування мінометів та ствольної артилерії, завдали авіаційних ударів у районах населених пунктів Миколаївка та Яковлівка", – ідеться в повідомленні.