"Росіяни гірші за нацистів". Швейцарське видання дізналося, як змінився світогляд українських шахтарів під час війни

Журналісти газети Neue Zürcher Zeitung побували в Покровську і поспілкувалися з місцевими жителями
Фото: metinvestholding.com

Місто Покровськ, яке перетворилося після 2014 року на шахтарську столицю України, постійно потерпає від російських обстрілів, але  продовжує стратегічну роботу із забезпечення України вугіллям, ідеться в репортажі швейцарської газети Neue Zürcher Zeitung, журналісти якої побували в Покровську. Адаптований переклад статті "Метінвест" опублікував на своєму сайті.

Із колись 10 тис. працівників компанії "Метінвест", яка керує найбільшим шахтоуправлінням міста, майже 2 тис. мобілізували або вони виїхали з Покровська. Директор шахти визнає, що працювати в таких умовах важко, але потрібно рухатися далі попри війну.

"Покровськ не захищений від ракетних обстрілів. Крихкість безпекової ситуації проявилася на початку серпня, коли росіяни зруйнували відомий ресторан і вбили щонайменше 10 осіб. Попри небезпеку, добре одягнена молодь п'є флет-вайт на обтягнутих оксамитом кріслах у торговому центрі "Бульвар" поміж військових ЗСУ, які вийшли із позашляховиків, щоб швидко поїсти", – пишуть автори статті.

Від Покровська до фронту на Донбасі – трохи більше ніж 30 км, а до Авдіївки, де Росія веде новий наступ, лише 60 км. Попри важкі умови, із січня до листопада 2023 року шахтарі видобули понад 5 млн тонн коксівного вугілля, вказує видання.

"Росіяни бомбардують лікарні і свавільно вбивають цивільних. Вони гірші за нацистів", – заявив журналістам шахтар-пенсіонер Олександр Бородаєв, який раніше досить байдуже ставився до української незалежності.

Його син також втратив будь-яку симпатію до країни-агресора: "Відтоді, як мені довелося ховати своїх друзів та дивитися в обличчя їхніх рідних".

"Брат Дмитра, Олександр, що також працював на шахті, зараз служить у ЗСУ на південному фронті", – пише видання.

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України у 2014 році, коли окупувала Крим і частини Донецької та Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія почала широкомасштабне вторгнення в Україну з північного, східного та південного напрямків.

У квітні сили оборони вигнали окупантів із північних областей України, восени деокупували частини Херсонської, Миколаївської і Харківської областей.

5 червня 2023 року в Міноборони України заявили, що на деяких напрямках сили оборони перейшли до наступальних дій. Пізніше були повідомлення про деокупацію населених пунктів на сході й півдні.

У жовтні окупанти пішли в наступ під Авдіївкою, намагаючись оточити місто. Найінтенсивніші бої зараз тривають там і на лимансько-куп'янському напрямку.