Росіяни розширюють агентурну мережу на тимчасово окупованих територіях за допомогою таксистів і перевізників

Перевізників і таксистів змушують звітувати окупантам про людей із проукраїнськими настроями, каже Маляр
Фото: Ганна Маляр / Telegram
На тимчасово окупованій території України російські загарбники розширюють свою агентурну мережу, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. Про це вона написала в Telegram 1 червня.

"Із цією метою російські так звані правоохоронні органи примушують місцевих підприємців, які пов'язані з наданням населенню транспортних послуг, у тому числі простих перевізників і таксистів, невідкладно звітувати про виявлення осіб з проукраїнськими настроями та будь-які порушення окупаційного режиму", – ідеться в повідомленні.

Якщо місцеві транспортники відмовляються це робити, окупанти, за даними Маляр, одразу забороняють їхню діяльність. Минулого тижня низку місцевих підприємств і перевізників попередили про припинення дії договорів на перевезення через недотримання таких зобов'язань.

Особливу активність у розгортанні агентурної мережі в такий спосіб росіяни розвинули в тимчасово окупованих населених пунктах Херсонської, Донецької й Луганської областей, зазначила заступниця міністра.

Окрім того, за її даними, на ринок транспортних перевезень на тимчасово окупованій території дедалі більше залучають лише російські підприємства.

Контекст:

РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим і частину Донецької й Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків.

У квітні сили оборони України вигнали окупантів із північних областей України, восени деокупували частину Херсонської, Миколаївської й Харківської областей.