Росіяни викрали майже тисячу жителів окупованого Мелітополя, ще сотні перебувають у полоні – мер

Після кожної вдалої спроби сил спротиву ліквідувати окупантів і колаборантів "рашисти оточують райони та проводять обшуки", зазначив мер Мелітополя
Фото: EPA (архів)
Російські окупанти майже за рік після захоплення Мелітополя Запорізької області викрали приблизно тисячу жителів міста.

Про це 30 січня на брифінгу, який транслювали у Facebook Media Center Ukraine, повідомив мер міста Іван Федоров.

"За період майже рік окупації лише в самому Мелітополі було викрадено майже тисячу наших мешканців. На сьогодні точно сотні ще перебувають у полоні, в зовсім різних містах – як у місті Мелітополь, так когось вивезли до тимчасово окупованого Криму, так когось вивезли до "Лефортово", у [московське] СІЗО", – розповів Федоров.

За його словами, російські окупанти почали брати місцевих жителів у полон переважно біля Василівки, "безпосередньо змушуючи на трудову повинність".

Контекст:

Після нападу на Україну російські окупаційні війська захопили частину території Запорізької області. 26 лютого 2022 року після боїв зі Збройними силами України окупанти зайшли до 150-тисячного Мелітополя.

Обласний центр Запоріжжя окупанти взяти не змогли. Тому вони вирішили зробити Мелітополь "столицею" тимчасово окупованої частини Запорізької області і проводили там псевдореферендум про "приєднання" регіону до РФ.

Наприкінці листопада Федоров повідомляв, що окупанти в Мелітополі від початку війни викрали понад 700 людей. "Після кожної вдалої спроби наших сил спротиву ліквідувати окупантів та колаборантів рашисти оточують райони та проводять обшуки", – розповів він. За словами Федорова, якщо людина вдома має щось українське, наприклад, прапор чи одяг із символікою, то людину викрадають і катують.