"Росії потрібно знайти місце у світі". Кіссінджер висловився щодо війни в Україні

Кіссінджер вважає, що Китай і США зараз перебувають напередодні нової Холодної війни
Фото: EPA

В інтерв'ю The Sunday Times 11 червня колишній державний секретар США Генрі Кіссінджер заявив, що для досягнення сталого миру Заходу необхідно знайти місце у світі для України та Росії, "якщо ми не хочемо, щоб Росія стала форпостом Китаю у Європі".

"Питання полягатиме в тому, як закінчити цю війну. Наприкінці потрібно знайти місце для України та місце для Росії – якщо ми не хочемо, щоб Росія стала форпостом Китаю у Європі", – сказав він.

Колишній держсекретар США зазначив, що Китай є остаточним суперником США, оскільки "двома країнами керують несумісні внутрішні системи".

Кіссінджер вважає, що Китай і США зараз перебувають напередодні нової холодної війни та через порівняні економічні ресурси обох держав і високий технологічний розвиток ця потенційна війна може бути страшнішою за попередню.

"Чекати, поки Китай стане західним, більше не є правдоподібною стратегією. Я не вірю, що світове панування – це китайська концепція, але може статися, що вони стануть такими потужними. І це не в наших інтересах", – вважає він.

Контекст:

Кіссінджер – американський дипломат та експерт у сфері міжнародних відносин. Радник національної безпеки США (1969–1975) і державний секретар США (1973–1977), а також лауреат Нобелівської премії миру (1973).

Минулого місяця він опинився в центрі скандалу, коли під час виступу на Всесвітньому економічному форумі у Давосі 23 травня висловив думку, що Україна має бути готовою поступитися частиною своєї території Росії під час мирних переговорів щодо припинення війни.

Зеленський, коментуючи ці слова Кіссінджера, стверджував, що б не робила Росія, у світі завжди знаходиться хтось, хто каже: "Врахуймо її інтереси", щоб "нібито не було відчуження Росії від Європи".