"Російська пропагандистська дурість". Подоляк висміяв спроби міноборони РФ повернутися до фейку про "американські біолабораторії"

Подоляк вважає, що спроби РФ виправдати за допомогою фейків війну, розв'язану Росією в Україні, мають безглуздий вигляд
Фото: president.gov.ua
В Україні після паузи, пов'язаної з бойовими діями, нібито відновили будівництво "американських біолабораторій", повідомило 7 квітня пропагандистське агентство ТАСС.

Як передає агентство, начальник військ радіаційного, хімічного і біологічного захисту збройних сил РФ генерал-лейтенант Ігор Кирилов заявив під час брифінгу щодо аналізу документів, які стосуються військово-біологічної діяльності США, що "діяльність" американців в Україні нібито відновлено.

"Основними завданнями" США на цьому етапі Кирилов назвав нібито "продовження будівництва біолабораторій" в Україні, а також "розширення формату підготовки українських фахівців-біологів".

Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк вказав 7 квітня у Twitter на безглуздість спроб російських окупантів знову пустити в хід фейки про "біолабораторії".

"Росія знову начебто виявила "американські біолабораторії" в Україні? Який усе-таки безглуздий, незграбний і передбачуваний вигляд мають зараз брехливі спроби Росії виправдати свої агресивні дії", – написав він.

Радник глави ОП, коментуючи заяви міноборони РФ, зауважив, що, "втім, це чудово".

"Інші країни мають нарешті сповна насолодитися російською пропагандистською дурістю", – резюмував Подоляк.

бла

Контекст:

Російська пропаганда від початку війни намагалася виправдати повномасштабне вторгнення в Україну, яке розпочалося 24 лютого, зокрема нібито наявністю в країні "біолабораторій НАТО", у яких начебто розробляють зброю проти росіян.

6 березня російські ЗМІ почали розповсюджувати пропагандистські меседжі про нібито наявність в Україні військово-біологічної програми. Зокрема, офіційний представник міноборони Росії Ігор Конашенков заявив, що нібито в українських біолабораторіях, які розташовані неподалік РФ, "розробляли компоненти біологічної зброї".

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна не розробляє жодної зброї масового ураження – ні хімічної, ні біологічної, – і звинуватив Росію у ймовірній підготовці хімічної атаки на Україну.

Постпред Росії в ООН Василь Небензя на засіданні Ради Безпеки ООН 18 березня озвучив пропагандистські тези щодо розроблення на території України "біологічної зброї". Однак в організації відкинули його заяви.

19 липня Росія запустила новий фейк про "американські біолабораторії" в Україні, у яких нібито проводять досліди над військовими, перетворюючи їх на "смертоносних чудовиськ".

У жовтні президент РФ Володимир Путін знову згадав про "біолабораторії" у зверненні до керівників спецслужб країн СНД. Він заявив, що США нібито перетворили Україну на "полігон для військово-біологічних експериментів".

Рада Безпеки ООН у листопаді не підтримала спроби Росії створити комісію для розслідування тверджень про те, що Україна і США нібито ведуть "військово-біологічну" діяльність, яка порушує конвенцію про заборону застосування біологічної зброї.