Російські загарбники їдуть до України, підписуючи згоду на вбивство мирних жителів – СБУ

СБУ опублікувала відео свідчень полоненого
Скріншот: Служба безпеки України / YouTube

Російський військовий, узятий у полон в Україні, зізнався, що підписував документ про готовність убивати мирних жителів. Про це 31 травня поінформувала Служба безпеки України.

"Нові полонені загарбники вже не розказують слідчим СБУ, що приїхали в Україну на навчання. Ці байки були на початку, а зараз окупанти заздалегідь розуміють, що їм будуть давати накази вбивати цивільних українців. Про це СБУ розповів полонений російський снайпер", – ідеться в повідомленні.

Спецслужба опублікувала відео зі свідченнями окупанта, схопленого у Волноваському районі Донецької області.

"Нам прийшов наказ: написати згоду, що ми їдемо вбивати мирних громадян України. Я написав рапорт 29-го числа, дехто написав відмову. Але замполіт сказав: "Підпишіть рапорт заново. Якщо не поїдете, то вас на губу відправлять або просто звільнять", – розповів той.

У СБУ зазначили, що росіянин вирішив "убивати українців, щоб не сидіти в російській тюрмі, але, ймовірно, сидітиме в українській".

"Війна для нього скінчилася, він затриманий і дає свідчення СБУ. Викриває не лише себе, а й злочини інших своїх співвітчизників", – наголосили у відомстві.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Відео: Служба безпеки України / YouTube

Контекст:

Скільки полонених російських військових перебуває в Україні, достеменно невідомо. На початку квітня віцепрем'єр-міністерка міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук говорила приблизно про 600, але після цього було проведено кілька етапів обміну полоненими, також у полон потрапили нові окупанти.

28 лютого в Україні розпочав роботу Об'єднаний центр із пошуку і звільнення полонених, який займається звільненням та поверненням на батьківщину як українських, так і російських полонених.

18 березня з інтерв'ю генпрокурорки України Ірини Венедіктової стало відомо, що в Україні запрацювали спеціальні табори для військовополонених російських окупантів.