Російському пропагандистові Пегову оголосили підозру в Україні

Пегову заочно оголосили про підозру у виправданні збройної агресії РФ проти України
Фото: WarGonzo / Telegram

Прокурори Офісу генерального прокурора України заочно оголосили підозру прокремлівському блогеру-пропагандисту, який виправдовує війну Росії проти України. Про це 3 лютого заявили в ОГПУ, не вказуючи прізвища пропагандиста. Проте обставини справи вказують на те, що це російський воєнний блогер Семен Пегов.

"Російського воєнного блогера заочно повідомлено про підозру у виправдовуванні, визнанні правомірною, запереченні збройної агресії РФ проти України, глорифікації її учасників (ч. 2 ст. 436-2 КК)", – зазначено в повідомленні.

За даними слідства, підозрюваний систематично створює пропагандистські матеріали на воєнну тематику, публікуючи їх на YouTube-каналі проєкту WarGonzo і на однойменному проросійському Telegram-каналі.

Зокрема, у відеороликах та інших зверненнях він виправдовує агресію проти України та окупацію територій Української держави. Також, за інформацією Офісу генпрокурора, пропагандист здійснює глорифікацію військовослужбовців РФ та інших незаконних формувань, поширює фейки й дезінформацію.

Крім того, підозрюваний є куратором кількох пропагандистських проєктів, діяльність яких спрямована на повалення конституційного ладу в Україні, зазначили у прокуратурі.

За даними правоохоронців, він неодноразово незаконно в'їжджав на тимчасово окуповані території України, проводив "робочі зустрічі" й брав інтерв'ю у так званих глав "ЛДНР" та інших представників самопроголошеної влади.

Також у мережі є матеріали про отримання пропагандистом державних нагород на найвищому військово-політичному рівні РФ, зокрема особисто від президента Росії Володимира Путіна.

Контекст:

Пегову 37 років, він родом зі Смоленська (РФ). 23 жовтня 2022 року дістав поранення, підірвавшись на міні під тимчасово окупованим Донецьком, писав російський "Коммерсантъ".

Блогер висвітлює розв'язану Росією війну в Україні з позицій російської пропаганди, водночас частину його сюжетів згодом розвінчали як постановні чи фейкові. Зокрема, український сайт перевірки фактів StopFake.org спростовував як дезінформацію репортаж Пегова про нібито виявлену в тимчасово окупованому Маріуполі Донецької області "біолаборатію НАТО".