Саакашвілі заявив, що пріоритетна мета Путіна – Маріуполь

Маріуполь намагалися захопити 2014 року
Фото: ЕРА
Президент РФ Володимир Путін хоче взяти під контроль Маріуполь Донецької області. Про це експрезидент Грузії, голова Виконавчого комітету реформ України Михайло Саакашвілі заявив "Немецкой волне" в інтерв'ю, яке опублікували 4 травня.

"Маріуполь тому, що це останнє велике місто Донбасу під контролем України. І розвивається це місто набагато швидше, ніж Донецьк. Путін не може допустити такої "історії успіху", особливо на території Донбасу. Тому для нього Маріуполь – пріоритетна мета. Маріуполь сьогодні цікавить Путіна набагато сильніше, ніж будь-якого чиновника в Києві. Тому в жодному разі не можна кидати напризволяще це найважливіше стратегічне місто України", – сказав політик.

Журналістка запитала його, чому він вважає, "що Путіну набагато цікавіший Маріуполь, ніж Херсон, де розташовано водний канал".

"Не контролюючи Маріуполя, він не може сказати, що контролює весь Донбас. А для нього символи важливіші, ніж те, яку воду питимуть жителі Криму. Великою мірою Путіну наплювати на гуманітарний аспект цієї ситуації. Його мета на нинішньому етапі – контролювати весь Донбас, а не якість чи графік подання води у Крим. Хоча, звичайно, він був би дуже радий, якби безболісно вдалося захопити й воду", – пояснив Саакашвілі.

Він вважає, що зараз небезпеки повномасштабного вторгнення РФ в Україну немає, "але є ймовірність окремих воєнних провокацій із використанням диверсійних і розвідувальних груп", зокрема в Маріуполі, у районі Криму й в інших місцях півдня і сходу України.

Контекст:

Відразу після анексії Криму 2014 року Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької й Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну попри надані Україною факти й докази. За даними ООН, за час конфлікту загинуло приблизно 13 тис. осіб.

9 травня 2014 року бойовики напали на міське відділення міліції в Маріуполі. Будівля повністю згоріла. Загинуло п'ятеро українських силовиків, серед них – начальник ДАІ Маріуполя Віктор Саєнко. Напад було відбито після того, як у місто увійшла техніка Збройних сил України.

Уранці 24 січня 2015 року бойовики обстріляли Маріуполь із ракетних систем залпового вогню "Град" і "Ураган", унаслідок чого загинуло 30 людей, понад 100 дістали поранення.