Сайт ВМС України перестав працювати. "Джокер "ДНР" заявляє, що взяв його "покористуватися" на час навчань Sea Breeze

Сайт ВМС перестав працювати
Фото: depositphotos.com
9 липня перестав працювати сайт Військово-морських сил України. Замість стартової сторінки там зараз повідомлення, що дістати доступ до сайта неможливо.

Скріншот: navy.mil.gov.ua

Анонімний Telegram-канал "Джокер "ДНР" виклав скріншоти сайта і написав, що взяв його "покористуватися на час навчань" Sea Breeze.

Фото: Джокер ДНР / Telegram

"Я вирішив подивитися, як відбуваються навчання українців і НАТО. Тому мені довелося забрати сайт Військово-морських сил України https://navy.mil.gov.ua/ з деякими іншими ресурсами під свій контроль. Виявляється, до сайта було прив'язано інтернетхмару із секретними документами про ці навчання й списки їхніх учасників, зокрема й іноземців", – написав автор поста.

На скріншоті, який він показав, останню новину на сайті ВМС ЗСУ датовано 9 липня, у версії, яку було кешовано 8 липня, – 23 червня.

У наступних повідомленнях він опублікував персональні дані учасників навчань. На офіційній сторінці ВМС ЗСУ у Facebook немає публікацій, присвячених зламу.

Контекст:

Sea Breeze – щорічні багатонаціональні морські навчання, до яких входять морський, наземний і повітряний компоненти. Їх проводять спільно Сполучені Штати та Україна в Чорноморському регіоні з 1997 року. Навчання Sea Breeze 2021 почали 28 червня, вони триватимуть до 10 липня.

Цьогоріч у межах навчань у Чорному морі буде рекордна кількість учасників. Маневри стануть наймасштабнішими з 1997 року, говорив головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак.

Навчання складаються із чотирьох фаз: прибуття сил і розгортання пунктів управління, злагодження сил, активна фаза, підбиття підсумків навчань і згортання сил. Їх проводитимуть в Одесі, Очакові, Дністровському лимані, на Кінбурнській косі, островах Зміїний і Первомайський, у дельті річки Дунай.

Навчання вже перейшли в активну фазу.

Росія закликала НАТО відмовитися від навчань через "агресивний характер" і "заохочення мілітаристських настроїв" України. Коли навчання все ж почали, російські військові заявили, що стежать за кораблями – учасниками Sea Breeze.

У 2020 році, за даними Ради національної безпеки і оборони, в Україні зафіксували не менше ніж 1 млн кібератак. Уразливі вебсервери державних органів інфікували вірусом, який приховано робить їх елементом бот-мережі, використовуваної для DDoS-атак на інші ресурси. Системи безпеки інтернет-провайдерів визначали скомпрометовані вебсервери як джерело атак і починали блокувати їхню роботу через автоматичне занесення в чорні списки.

У 2021 році було зафіксовано й заблоковано DDoS-атаки на вебресурси Офісу президента України, сайт СБУ та інші ресурси.