Салліван подякував Зеленському за звільнення американців із російського полону

Салліван наголосив на ролі України у звільненні американських полонених
Фото: EPA

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван 21 вересня у Twitter висловив подяку президенту України Володимирові Зеленському, главі Офісу президента Андрієві Єрмаку та уряду України за включення в обмін двох полонених громадян США.

"Ми дякуємо Зеленському, Єрмаку та уряду України за включення двох громадян США в оголошений сьогодні обмін полоненими. Ми дякуємо спадкоємному принцу та уряду Саудівської Аравії за сприяння. Ми з нетерпінням чекаємо возз'єднання наших громадян зі своїми сім'ями", – написав Салліван.

Пізно увечері 21 вересня стало відомо, що частину захисників Маріуполя звільнили і вони повертаються додому. Зокрема, звільнили парамедикиню Катерину Поліщук (Пташку), морського піхотинця Михайла Діанова, голову патрульної поліції Маріуполя Михайла Вершиніна та інших.

Загалом звільнено 215 українців, із них 108 – азовці. 200 українців обміняли на кума президента РФ Володимира Путіна Віктора Медведчука.

Також було звільнено лідерів "Азову". Проте Зеленський повідомив, що вони разом з іншими командирами захисників Маріуполя залишаться в Туреччині до кінця війни.

Єрмак підтвердив, що серед звільнених – 10 іноземців, які воювали за Україну, яким погрожували смертю. Вони вже перебувають у місті Ер-Ріяд.

Серед звільнених 21 вересня з російського полону іноземців були британці Ейден Аслін та Шон Піннер, марокканець Саадун Брахім, яким загрожувала смертна кара, та американці Александр Дрюке та Енді Г’юн.

Контекст:

21 вересня стало відомо про звільнення 10 іноземців, які воювали на боці України, з російського полону. Їхніх імен спершу не називали, але було відомо, що серед звільнених є громадяни п'яти країн – США, Великобританії, Швеції, Хорватії та Марокко. Літак із ними приземлився в Саудівській Аравії.

Британці Аслін і Піннер потрапили в полон у середині квітня. Вони з 2018 року служили у 36-й бригаді морської піхоти ЗСУ, а після початку повномасштабної війни брали участь у обороні Маріуполя Донецької області. Брахім опинився в полоні в березні. 9 червня так званий "суд ДНР" призначив усім трьом покарання у вигляді страти.

Про полон американців Дрюке та Г'юна стало відомо 16 червня. За даними The Telegraph, вони служили добровольцями в одному з регулярних підрозділів української армії. Вважають, що вони стали першими американськими військовослужбовцями, котрі опинилися в полоні в росіян.