Саміт лідерів "Нормандської четвірки" можуть провести у травні в Німеччині, Путін не братиме участі

10 квітня Порошенко поїде з візитом до Берліна
Фото: EPA

Саміт лідерів країн нормандського формату можуть провести у травні в німецькому Ахені, повідомило 2 квітня російське видання "Коммерсантъ", посилаючись на джерела в Києві.

Зустріч буде присвячено введенню на Донбас миротворців ООН. Президент Росії Володимир Путін не приїде на саміт. Джерело газети у МЗС РФ зазначило, що Кремль нічого проти таких зустрічей не має.

"Нехай збираються. Але потрібно розуміти, що питання про миротворців на Донбасі вирішуватимуть не в Ахені, а в Радбезі ООН", – сказав співрозмовник газети.

За інформацією джерела, наближеного до Адміністрації Президента України, підготовчу роботу до саміту в Ахені проведуть під час візиту президента України Петра Порошенка 10 квітня до Берліна.

За даними видання, зустріч може пройти на полях церемонії вручення міжнародної премії імені Карла Великого, яку проводять щорічно в травні. Зауважують, що Порошенко не вперше вирушає до Ахена привітати лауреатів і зустрітися з європейськими лідерами. На сайті оргкомітету премії зазначено, що її, зокрема, здобуде президент Франції Еммануель Макрон "за внесок в об'єднання Європи".

1 квітня Порошенко повідомив, що 10 квітня поїде з візитом до Берліна, щоб обговорити введення на Донбас миротворців.

Дипломатичні переговори про врегулювання конфлікту відбуваються у тристоронній контактній групі в Мінську (Україна, Росія, ОБСЄ), а також у нормандському форматі – за участю представників України, Франції, Німеччини та Росії.

Останні телефонні переговори лідерів "Нормандської четвірки" відбулися 24 липня 2017 року, а зустріч – 19 жовтня 2016 року.

29 березня 2018 року лідери "Нормандської четвірки" виступили зі спільною заявою, у якій привітали оголошення великоднього перемир'я на Донбасі із 30 березня. Вони зауважили, що розглянуть шляхи прискорення імплементації Мінських домовленостей найближчими місяцями.