СБУ ліквідувала ботоферму, яка щодня створювала понад 500 акаунтів для пропаганди Кремля

СБУ викрила п'ятьох організаторів ботоферми
Фото: Служба безпеки України / Telegram
Служба безпеки України заблокувала ботоферму, яка працювала на користь спецслужб Росії. Про це пресслужба СБУ повідомила 11 листопада в Telegram.

Також СБУ викрила в Києві та Вінницькій області п'ятьох організаторів ботоферми, які проводили, як заявили у службі, інформаційні диверсії проти України. Обладнання ботоферми давало змогу щодня реєструвати понад 500 анонімних акаунтів у різних соцмережах, зокрема заборонених в Україні.

"Саме ці фейкові акаунти використовували для поширення кремлівської пропаганди в інтернет-просторі. Насамперед зловмисники масово розповсюджували дезінформацію про ситуацію на фронті, а також виправдовували збройну агресію Росії. Подібні "вкиди" подавали від імені "пересічних" громадян, які нібито проживають в Україні, зокрема в тимчасово окупованих її районах", – ідеться в повідомленні.

Слідство зазначило, що ботоферму організувало четверо жителів Вінницької області, а технологічним забезпеченням займався киянин. Основними "клієнтами", за інформацією СБУ, були представники спецслужб Росії, які використовували "ботів" для нав'язування своєї ідеології та брехні про війну в Україні.

У службі заявили, що за кожного бота організаторам платили за допомогою електронних переказів через платіжні системи РФ.

Наразі триває слідство в межах кримінального провадження за ч. 5 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж або мереж електрозв'язку) Кримінального кодексу України.