СБУ в Луганській області затримала двох колаборанток, які здавали окупантам дані про українських патріотів

Підозрюваних у колабораціонізмі жінок залишили під вартою
Фото: Служба безпеки України / Telegram
Служба безпеки України викрила двох поплічниць агресора під час стабілізаційних заходів у звільнених районах Луганської області. Про це повідомляє 15 листопада пресслужба СБУ в Telegram.

Під час окупації вони передавали ворогу адреси українських патріотів і допомагали в розміщенні окупаційних угруповань у будинках місцевих жителів. Крім того, вони організували харчування для особового складу загарбників і запропонували їм власні будинки в селищі Невське Сватівського району, заявили у СБУ.

За це жінки дістали від окупаційної адміністрації особливий статус і можливість безперешкодно пересуватися на захопленій території регіону.

Після звільнення селища вони залишилися там, а щоб уникнути правосуддя, намагалися увійти в довіру до українських військових, ідеться в повідомленні СБУ.

Співробітники СБУ викрили колаборанток, задокументували їхні злочинні дії та затримали. Їх повідомили про підозру в пособництві державі-агресору й обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Санкція статті передбачає покарання до 12 років ув'язнення, нагадали в СБУ.

Контекст:

Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого. У квітні росіян вигнали з північних областей.

Наприкінці серпня – на початку вересня українські військові почали контрнаступ на сході та півдні. Звільнено тисячі квадратних кілометрів території України.

28 жовтня голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай говорив, що ЗСУ щодня просуваються в Луганській області на один – три кілометри.

14 листопада він повідомив, що деокуповано 12 населених пунктів регіону.