СБУ під час обшуків у представників заборонених Компартії та партії "Русь єдина" виявила зброю, георгіївські стрічки й російські прапори

СБУ скерувала вилучені матеріали на експертизу
Фото: ssu.gov.ua
Служба безпеки України провела обшуки в офісах і помешканнях представників заборонених Комуністичної партії України й партії "Русь єдина". Про це повідомив пресцентр СБУ 14 грудня.

Обшуки провели в межах контрдиверсійних заходів у Києві, Дніпрі та Кривому Розі. Правоохоронці виявили зброю, георгіївські стрічки і прапори країни-агресора. Окрім того, виявлено склади із прокремлівською літературою, агітаційними листівками із символікою тоталітарного режиму СРСР й "методички" російських пропагандистів.

"У них рашисти закликають до підтримки окупаційних угруповань Росії і надають "рекомендації" щодо насильницького захоплення влади в Україні. За оперативною інформацією, функціонери КПУ планували використати весь "арсенал" пропагандистських засобів для проведення агітаційно-масових заходів на підтримку ворога в разі захоплення Києва і Дніпропетровщини", – ідеться в повідомленні.

Вилучені матеріали передали на експертизу.

Відкрили кримінальне провадження за ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну або повалення конституційного ладу чи на захоплення державної влади) Кримінального кодексу України. 

Контекст:

Комуністичну партію створили 1993 року. Її лідером був Петро Симоненко. Із 2015 року Окружний адміністративний суд Києва усунув КПУ від виборчого процесу, але як партія вона залишалася.

У травні 2022 року Володимир Зеленський підписав закон про заборону діяльності проросійських партій в Україні. Документ розширює список підстав для заборони політичної партії через суд.

Із 8 червня Восьмий апеляційний суд задовольнив позови про заборону понад 10 партій, серед яких Опозиційний блок, "Соціалісти", "Справедливість і розвиток", "Держава", "Наші", Блок Володимира Сальдо, Соціалістична партія України, Партія Шарія, "Ліва опозиція", Союз лівих сил"Опозиційна платформа – За життя" і "Русь єдина", яка раніше мала назву Партія політики Путіна.