СБУ повідомила керівників сумського заводу про підозру щодо постачання до РФ насосів для атомних реакторів

Завод постачав обладнання у РФ, повідомили в СБУ
Фото: Служба безпеки України / Telegram

Служба безпеки України заявила 21 вересня в Telegram про ліквідацію масштабної схеми постачання стратегічно важливої продукції для атомної енергетики й нафтогазової галузі до країни-агресора РФ.

Ідеться про насосне обладнання, яке виготовляють на одному із заводів у Сумах, зазначають у повідомленні. За даними СБУ, підприємство входить до структури російської фінансово-промислової групи ГМС, яка є одним із найбільших "донорів" бюджету РФ.

У СБУ заявили, що після повномасштабного вторгнення Росії керівництво сумського заводу розробило схему постачання української продукції до РФ в обхід введених санкцій. Для маскування злочинної діяльності підозрювані, за даними слідства, залучали підконтрольні комерційні структури з кількох країн Європи й Азії. СБУ встановила, що іноземні підприємства закуповували насосне обладнання нібито для своїх потреб, а потім пересилали його кінцевим замовникам у Росію.

Окрім цього, посадовці постачали українське насосне обладнання у дві азійські країни для будівництва атомних електростанцій під керівництвом "Росатому", ідеться в повідомленні.

Унаслідок слідчих дій заарештували статутний капітал, нерухоме й рухоме майно українського заводу на загальну суму майже 365 млн грн. Під час обшуків на місцях роботи й фактичного проживання фігурантів вилучили документи, комп’ютерну техніку й мобільні телефони із доказами оборудки.

Наразі двох посадовців заводу повідомили про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України: ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 111-1 (колабораційна діяльність, вчинена організованою групою). У разі доведення провини їм загрожує до 10 років тюрми.