СБУ повідомила про підозру депутата Держдуми РФ, якого вважають "куратором" окупованої частини Херсонської області

Кастюкевичу оголосили про підозру
Фото: Кастюкевич Live / Telegram

Служба безпеки України зібрала доказову базу для депутата Державної думи РФ Ігоря Кастюкевича, інформує пресслужба відомства 23 березня. За даними слідства, він сприяв поширенню окупаційного режиму в тимчасово захопленій частині півдня України.

За даними слідства, чиновник особисто координував процес організації та проведення незаконного референдуму щодо "приєднання" Херсонської області до Росії.

Він є заступником керівника прокремлівської фракції "Единая Россия" і входить до найближчого оточення найвищого військово-політичного керівництва РФ, ідеться в повідомленні.

У період із 23-го до 28 вересня 2022 року він перебував у тимчасово окупованому Херсоні, де забезпечував "потрібні" результати фейкового референдуму, заявляє СБУ.

За версією слідства, за його вказівкою представники виборчкомів спільно з озброєними окупантами обходили будинки місцевих жителів і змушували їх "голосувати" на користь Кремля.

Зазначено, що російський депутат знімав і викладав у соцмережах постановні відео про роздавання російської гуманітарної допомоги.

Контекст:

За даними Офісу генерального прокурора станом на 23 березня, в Україні від початку повномасштабного вторгнення РФ зафіксовано 16 848 злочинів проти національної безпеки.