СБУ повідомила про підозру керівника "Российских железных дорог"

"РЖД" під керівництвом Бєлозьорова доправляла російську бронетехніку й солдатів для війни проти України, зазначають у СБУ
Фото: EPA
Служба безпеки України повідомила гендиректора ВАТ "Российские железные дороги" ("РЖД") Олега Бєлозьорова про підозру в тому, що він сприяв і сприяє повномасштабному вторгненню РФ в Україну. Про це повідомляє пресцентр СБУ.

"Як свідчать матеріали слідства, керівник "РЖД" організував доставку залізничним транспортом російської бронетехніки та особового складу в напрямку державного кордону України та на тимчасово окуповані території нашої держави", – ідеться в повідомленні.

За інформацією СБУ, для цього він залучив 185 російських компаній. Вони надавали власні вагони, цистерни та платформи для забезпечення логістичних потреб окупаційних військ. На ці компанії з ініціативи СБУ накладено економічні санкції РНБО України, додали у спецслужбі.

Російському посадовцю оголосили про підозру за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України (планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 10 до 15 років або довічне ув'язнення з конфіскацією майна.

Контекст:

Росія розпочала повномасштабну війну проти України 24 лютого 2022 року. Фактично РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли після Революції гідності вона окупувала Крим та частину Донецької й Луганської областей.

У квітні 2022 року сили оборони України вигнали окупантів із північних областей України, восени деокупували частину Херсонської й Харківської областей.

Цієї зими найінтенсивніші бої точаться на Донбасі.