СБУ заявила про затримання агентки Росії, яка шукала ремонтні бази ЗСУ в Житомирській області

СБУ затримала жінку за підозрою в держзраді
Фото: ssu.gov.ua

Контррозвідка Служби безпеки викрила в Житомирській області агентку Головного управління Генштабу країни-агресора РФ, ідеться в повідомленні пресслужби СБУ 9 серпня.

За даними слідства, переселенка з Донецької області збирала розвідувальні дані про місця дислокації військових баз із ремонту важкого озброєння ЗСУ, зокрема іноземного виробництва.

Після переїзду в Житомирську область навесні цього року вона за своєю ініціативою вийшла на російські спецслужби й запропонувала їм свою допомогу у війні проти України, ідеться в повідомленні.

Для цього стала активною учасницею різних груп у забороненій соцмережі "Одноклассники", де викладала антиукраїнські пости, зазначили в СБУ. Під час спілкування, за даними слідства, один із користувачів запропонував жінці негласну співпрацю на користь РФ. Як встановило розслідування, "незнайомцем" виявився представник російської військової розвідки.

У разі успішного виконання ворожих завдань він обіцяв жінці безперешкодно оформити їй російський паспорт і допомогти з переїздом у Росію, ідеться в повідомленні.

На початку розвідувально-підривної діяльності жінка передавала всю зібрану інформацію ворожій спецслужбі через закриті чати в месенджері, пізніше куратор перевів її на спілкування з використанням зашифрованого каналу електронної пошти, зазначили в СБУ.

Співробітники СБУ затримали її за кілька днів до спроби виїзду в РФ через треті країни. Під час обшуків за місцем проживання затриманої виявили мобільні телефони, які вона використовувала для комунікації з агресором.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігурантку про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Зараз вона перебуває під вартою. Їй загрожує довічне ув'язнення.

Контекст:

За даними Офісу генерального прокурора України, із початку повномасштабного вторгнення РФ зафіксовано 16 745 злочинів проти національної безпеки, із них 2604 – державна зрада.