СБУ затримала колишню чиновницю "ЛНР", яка приїхала жити на підконтрольній Україні території

З 2015 року чиновниця "ЛНР" перебувала в розшуку
Фото: ssu.gov.ua

Служба безпеки України затримала колишню чиновницю так званої "ЛНР", яка керувала "управлінням культури, молоді та спорту" в окупованому Свердловську (колишньому Довжанську). Про це 16 квітня повідомляє пресслужба СБУ.

Правоохоронці затримали зловмисницю під час перетинання державного кордону України. Вона виїхала з окупованої території Луганської області в Росію, а потім із РФ приїхала в Україну через пункт пропуску "Мілове".

"Колаборантка в'їжджала в Україну для зміни прізвища і мала на меті постійно проживати на підконтрольній українській владі території", – указано в повідомленні.

Співробітники СБУ задокументували, що жінка працювала на посаді керівника управління окупаційної адміністрації у 2015–2019 роках. Вона активно сприяла поширенню проросійської пропаганди та організовувала агітаційні заходи.

З 2015 року жінка перебувала в розшуку.

Правоохоронці мають намір повідомити затриману про підозру за ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України. Максимальна санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до 10 років із конфіскацією майна.

Контекст:

Одразу після анексії Криму 2014 року Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, попри надані Україною факти й докази.