СБУ затримала жителя Одеси, який намагався "зламати" телефон військовослужбовиці ЗСУ для отримання розвідданих

Затриманому загрожує до восьми років ув'язнення
Фото: Служба безпеки України / Telegram

Контррозвідка Служби безпеки затримала жителя Одеси, якого підозрюють у спробі злити російським спецслужбам інформацію про українських військових. Про це 13 вересня в Telegram повідомила пресслужба СБУ.

"Спершу фігурант звернувся до адміністратора одного з прокремлівських Telegram-каналів, який поширює дані про переміщення сил оборони України. Щоб здобути розвідінформацію, одесит намагався "зламати" телефон своєї знайомої – української військової, чоловік якої є комбатом-артилеристом ЗСУ на східному фронті", – ідеться в повідомленні.

За даними слідства, жінка приїхала до Одеси з Краматорська, щоб відвідати своїх близьких, і тимчасово зупинилася у знайомих. Дізнавшись, що вона служить у ЗСУ, фігурант чекав від спецслужб країни-агресора Росії "інструкції", як "зламати" її гаджет. Проте співробітники СБУ вчасно викрили підозрюваного й запобігли його намірам.

"Окрім того, у ході оперативних дій Служба безпеки отримала інформацію про причетність фігуранта до збору розвідданих про розміщення систем ППО на Одещині. Для пошуку геолокацій він регулярно об'їжджав область, а також "утемну" випитував відповідні відомості у своїх знайомих", – зазначили в СБУ.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили затриманого про підозру за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ).

Фігурант перебуває під вартою. Йому загрожує до восьми років ув'язнення.