Сенатор Грем: Чекаємо на реальні успіхи України в контрнаступі

Грем: У нас є спільна думка, що Україна перевершила всі очікування, а російські сили в Україні знекровлені й ослаблені
Фото: EPA
Американський сенатор від Республіканської партії Ліндсі Грем очікує успішного контрнаступу сил оборони України. Про це він заявив у Twitter 30 травня.

Грем повідомив про зустріч із радником із національної безпеки Великобританії Тімом Берроу.

"У нас є спільна думка, що Україна перевершила всі очікування, а російські сили в Україні знекровлені й ослаблені. Чекаємо на реальні успіхи України в контрнаступі, але ми маємо демонструвати незмінну відданість, щоб досягти максимального ефекту", – заявив сенатор.

Він сказав Берроу, що британські ракети повітряного базування Storm Shadow виявилися "неймовірно ефективними".

"У нас є спільна думка, що додаткові ракети великої дальності – ATACMS – збільшать успіх України на полі бою. Дуже пишаюся нашими британськими союзниками", – додав сенатор.

Контекст:

Керівник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов на початку січня сказав, що Україна навесні планує серйозний наступ.

Верховний головнокомандувач Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі, командувач ЗС США в Європі Крістофер Каволі 26 квітня заявив, що українці наразі в добрій позиції і зможуть зробити "сюрприз". Він додав, що 98% обіцяної партнерами бойової техніки вже доправили в Україну.

Зі свого боку президент України Володимир Зеленський зазначав, що Україна буде готова розпочати контрнаступ, "щойно отримає зброю, про яку домовилася з партнерами".

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив 9 травня, що рішення про остаточний варіант контрнаступу ще не ухвалили.

23 травня Буданов повідомив, що контрнаступ скоро почнеться, необхідний мінімум зброї в України вже є.