Серед звільнених із полону РФ виявилися іноземці, яких окупанти засудили до страти

Із полону звільнили 10 іноземців
Фото надала пресслужба Офісу президента України

Серед звільнених 21 вересня з російського полону іноземців були британці Ейден Аслін та Шон Піннер, марокканець Саадун Брахім, яким загрожувала смертна кара, та американці Александр Дрюке й Енді Г'юн.

Зокрема, член парламенту і перший заступник міністра охорони здоров'я Великобританії Роберт Дженрік написав у Twitter про звільнення Асліна.

"Повернення Ейдена поклало кінець місяцям болісної невизначеності для його сім'ї в Ньюарку, яка щодня страждала від фіктивного суду над Ейденом, але ніколи не втрачала надії. Коли вони знову об'єдналися як сім'я, вони, нарешті, можуть бути в мирі", – повідомив він.

Інформація про звільнення Асліна з'явилася також у його Instagram. Судячи з поста, також було звільнено Піннера і Брахіма.

Скріншот: cossackgundi / Instagram

Прем'єр-міністерка Великобританії Ліз Трасс у Twitter повідомила, що з полону звільнено п'ятьох британців, яких захопили бойовики на сході України. Вона подякувала президенту Володимирові Зеленському та Саудівській Аравії за їхні зусилля й допомогу у звільненні полонених.

"Росія має припинити безжальну експлуатацію військовополонених та затримання цивільних осіб із політичною метою", – додала Трасс.

Окрім того, CNN, посилаючись на представницю сімей Дрюке та Г'юна Даяну Шо, повідомив, що їх також звільнили. За словами Шо, чоловіки перебувають у безпеці в посольстві США в Саудівській Аравії і після медичного огляду й допиту повернуться до Штатів.

Контекст:

Загалом 21 вересня стало відомо про звільнення 10 іноземців із полону. Їхніх імен спершу не називали, але було відомо, що серед звільнених є громадяни п'яти країн – США, Великобританії, Швеції, Хорватії та Марокко. Літак із ними приземлився у Саудівській Аравії.

Британці Аслін та Піннер потрапили в полон у середині квітня. Вони із 2018 року служили у 36-й бригаді морської піхоти ЗСУ, а після початку повномасштабної війни брали участь в обороні Маріуполя Донецької області. Брахім опинився в полоні у березні. 9 червня так званий суд "ДНР" засудив усіх трьох до страти.

Про полон американців Дрюке та Г'юна стало відомо 16 червня. За даними The Telegraph, вони служили добровольцями в одному з регулярних підрозділів української армії. Вважають, що вони стали першими американськими військовослужбовцями, котрі опинилися в полоні у росіян.