Сергій Соболєв заявив, що компанія "Торговий дім Агрінол", яка постачала Міноборони неякісне мастило для танків, належить нардепу Пономарьову

Соболєв: Я хотів би отримати відповіді відповідних органів, як покарають цих осіб
Фото: Батьківщина / Facebook

Нардеп із групи "Воля народу" Олександр Пономарьов причетний до знищення української бойової техніки, заявив нардеп від "Батьківщини" Сергій Соболєв.

Власником ТОВ "Торговий дім Агрінол", яке підозрюють у постачанні Міністерству оборони України неякісного моторного мастила для танків, є нардеп із групи "Воля народу" Олександр Пономарьов, сказав нардеп від "Батьківщини" Сергій Соболєв під час ранкового засідання Верховної Ради, передає кореспондент інтернет-видання "ГОРДОН".

Він зачитав частину рішення Шевченківського райсуду Києва від 17 січня 2018 року, у якому йдеться, що, за даними слідства, посадові особи Міністерства оборони України, "діючи з відома та за попередньою змовою з представниками спеціальних і розвідувальних органів Російської Федерації та суб'єктами господарювання", починаючи з 2016 року, закуповували для потреб Збройних сил України моторне мастило для танкових двигунів із моторно-експлуатаційними властивостями неналежної якості.

"Хто постачав це мастило? Так звана компанія "Агрінол". А хто ж є власником цієї компанії? Олександр Пономарьов – колишній голова Партії регіонів у місті Бердянську, а сьогодні – активний учасник парламенту. І це не все. Після того, як органи СБУ викрили цю шахрайську аферу, у якій фігурують мічені купюри, які видавали як хабарі представникам Міністерства оборони, один із найбільших складів у Слов'янську, де зберігали 350 тонн цього так званого мастила, згорів 27 січня цього року. У такий спосіб пробували приховати всі кінці", – заявив Соболєв.

Він зазначив, що у зв'язку з використанням неякісного мастила вийшло з ладу понад 20 танкових двигунів. Соболєв заявив, що мова йде про знищення української бойової техніки.

"Моє звернення прошу вважати зверненням в органи СБУ, прокуратури і НАБУ. І я хотів би отримати відповіді відповідних органів, як покарають цих осіб", – сказав нардеп.

За даними слідства, 22 грудня 2016 року Міноборони України та ТОВ "Торговий дім Агрінол" уклали угоду, а також додаткові угоди про постачання 350 тонн моторного мастила для бронетанкової техніки. "Агрінол" змінив рецептуру виготовлення мастила, не провівши його кваліфікаційних випробувань відповідно до вимог законодавства України. У 2017 році випробування засвідчили, що використання цього мастила призводить до утворення золи і нагару під час експлуатації двигунів і в підсумку виводить їх із ладу.

У Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань зазначено, що кінцевими бенефіціарними власниками ТОВ "Торговий дім Агрінол", зокрема, є Юрій, Руслан і Микола Пономарьови. Нардепа Олександра Пономарьова у переліку власників не вказано.