"Ще два-три рази". Очільник військової розвідки вважає, що в Росії закінчуються ракети для масованих атак

Буданов заявив, що РФ не встигає робити нові ракети в умовах технологічних санкцій
Фото: Головне управління розвідки Міністерства оборони України / Facebook
Російська армія від осені відчуває значний дефіцит ракетних боєприпасів. Про це начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов розповів в інтерв'ю LIGA.net, опублікованому 26 грудня.

За його словами, за нинішньої інтенсивності їх використання за одну масовану атаку запасу, що залишився у РФ, вистачить ненадовго.

"Тієї кількості ракет, яка залишилися, якщо взяти суто математично їхні розрахунки вистачить із їхньою інтенсивністю в залпі в середньому 70–75 ракет на два-три рази. І, у принципі, вони закінчаться взагалі", – сказав Буданов.

Він зазначив, що на початку РФ била ракетами по об'єктах критичної інфраструктури раз на тиждень, потім – раз на 10 днів, потім – раз на два тижні, і цей інтервал зростає.

"Зараз іще довше. Цей проміжок часу обумовлений виключно однією проблемою: швидкоплинне скорочення ракетного арсеналу РФ. Їхня промисловість не здатна покрити ту кількість, яку вони витрачають. Попри всі їхні намагання – це нереально", – прогнозує глава ГУР.

Буданов наголосив, що окупанти особливо бережуть ракети "Калібр" морського базування, тому що наростити їхнє виробництво в умовах технологічних санкцій неможливо.

"Майже нереально їх зараз виробляти. Вони не можуть дістати багато комплектовання через санкції. Вони роблять "паралельний імпорт", але це дуже ускладнює і збільшує термін доставлення цих частин. А деякі вони, попри все, так і не можуть дістати", – додав глава військової розвідки.

Контекст:

За оцінкою української військової розвідки, унаслідок міжнародних санкцій можливості російського військового виробництва значно скоротилися. Від початку повномасштабного вторгнення в Україну російські збройові заводи змогли виготовити 240 високоточних крилатих ракет Х-101 і приблизно 120 крилатих ракет морського базування "Калібр", що становить орієнтовно 40 нових ракет на місяць, розповідали в ГУР Міноборони України.

За оцінками Пентагону, власних "цілком справних" артилерійських боєприпасів і ракет Росії вистачить до початку 2023 року. Наразі окупанти використовують, зокрема, застарілі запаси боєприпасів, а також шукають співробітництва з Іраном та Північною Кореєю, зазначили у США.

7 грудня агентство dpa повідомило, що РФ замовила в Ірану сотні нових ракет і безпілотників. Як заявили джерела агентства, вони знають, що Іран планує значно збільшити постачання безпілотників і ракет до Росії. Співрозмовник ЗМІ зазначив, що не думає, що їх уже відвантажили, але вони, безперечно, є у списках замовлень росіян.

В інтерв'ю The New York Times, опублікованому 23 грудня, Буданов заявляв, що Іран поки не передав Росії балістичних ракет, тому що не хоче посилення західних санкцій.