"Щоб охороняти вкрадене". Джемілєв пояснив, навіщо РФ перетворила Крим на військову базу

Росія окупувала Крим навесні 2014 року
Фото: krymr.com
Мілітаризацією окупованого нею Криму Росія нагнітає "військовий психоз", вважає лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

Росія скерувала до окупованого нею Криму "величезну" кількість військ. Про це лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв заявив "Телеграфу" в інтерв'ю, опублікованому 18 січня.

Так він прокоментував інформацію Асоціації реінтеграції Криму про те, що "Росія перетворила український півострів на військову базу".

"Дійсно, щоб охороняти вкрадене, Росія нашпигувала Крим усіма видами свого озброєння і загнала туди величезну кількість військ. Генасамблея ООН, ОБСЄ неодноразово ухвалювали резолюції з вимогою припинити мілітаризацію Криму, вивести звідти свої війська і загалом припинити окупацію", – сказав Джемілєв.

Він вважає, що невиконання Росією цих резолюцій і ще більше нагнітання "військового психозу зовсім не означає, що вони їх ухвалили даремно".

"Невиконані резолюції є вагомою підставою для продовження та посилення економічних санкцій проти країни-агресора. Крім того, нарощування Росією військового потенціалу змушує західні країни до дій у відповідь у цій сфері. А гонитва озброєнь, до речі, це якраз те, що зруйнувало свого часу СРСР. Економіка Союзу, як і нинішньої РФ, переважно трималася на продажу природних ресурсів", – пояснив лідер кримськотатарського народу.

Джемілєв підкреслив, що ВВП РФ "становить лише приблизно 80% ВВП Італії, яка за площею в 56 разів менша за площу Росії".

"Щоправда, Росія значно заощаджує завдяки тому, що на одного військовослужбовця витрачає в п'ять разів менше, ніж країни НАТО. Але все одно розрив у потенціалі непорівнянний. Тому керівництво Росії нинішньою своєю поведінкою, вважаю, досить швидкими кроками наближає свою країну до долі Радянського Союзу, що пішов у небуття", – зазначив він.

Росія анексувала Крим і Севастополь після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу.

У серпні 2020 року перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова говорила, що головною загрозою для окупованого півострова є російська мілітаризація.