"Схованки ворожих диверсантів". СБУ виявила схрони зі зброєю та вибухівкою на сході та півдні України

У схованках було майже 15 кг вибухівки, гранати, міни та набої
Фото: ssu.gov.ua
Служба безпеки України виявила у Донецькій області та Херсоні схрони з бойовими засобами ураження. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

"СБУ виявила бойові схрони ворожих диверсантів на сході і півдні України... Серед вилученого – майже 15 кг вибухівки з детонаторами і протитанкові міни", – ідеться у повідомленні.

Одну схованку виявили у Донецькій області у лісопосадці поблизу об'єкта енергетики, який забезпечує електрикою Маріуполь і ще кілька населених пунктів.

"За оперативними даними, схрон у 2014 році облаштували учасники незаконних збройних формувань так званих "ЛДНР" для здійснення диверсій на території регіону", – зазначили у СБУ.

Під час огляду схованки правоохоронці вилучили майже 15 кг вибухівки у тротиловому еквіваленті, чотири детонатори, ручний протитанковий гранатомет, дві протитанкові міни ТМ-62М, дві мінометні міни калібру 120 мм, протипіхотну міну кругового ураження, понад 1 тис. набоїв калібру 5,45 мм.

Окрім цього, у Херсоні співробітники СБУ виявили схованку з військовими засобами ураження, яку було приховано в околицях обласного центру. У ній було два ящики з набоями до стрілецької зброї та дві бойові гранати із запалом.

Слідчі ще з'ясовують обставини виникнення схованок, щоб притягнути причетних до кримінальної відповідальності.

Контекст:

Відразу після анексії Криму у 2014 році Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, попри оприлюднені Україною факти і докази.

За даними ООН, із 14 квітня 2014-го до 30 червня 2021 року внаслідок конфлікту на Донбасі загинула 3901 цивільна особа, приблизно 4200 українських військових і майже 5800 бойовиків.

За пів року від початку 2021 року лише у Луганській області виявили понад 40 схованок зі зброєю, в яких було понад 200 кг вибухівки, повідомляли у СБУ. Арсенали з вибухівкою – як припускає спецслужба, для диверсій бойовиків – регулярно знаходять і у інших регіонах: Одеській, Запорізькій, Харківській та інших областях і містах, зокрема Києві.