Сі Цзіньпін заявив, що необхідно підтримувати мирні переговори між Росією та Україною

Китай вважає, що необхідно поважати суверенітет і територіальну цілісність усіх країн
Фото: EPA
Китай готовий "активно працювати" з міжнародною спільнотою для посередництва, спрямованого на припинення війни Росії проти України. Про це заявив китайський лідер Сі Цзіньпін 8 березня під час віртуальної розмови з канцлером Німеччини Олафом Шольцом і президентом Франції Еммануелем Макроном, повідомило міністерство закордонних справ Китаю.

Сі Цзіньпін заявив, що те, що відбувається в Україні, "викликає тривогу", а китайська сторона "глибоко засмучена відновленням війни на європейському континенті".

"Китай вважає, що необхідно поважати суверенітет і територіальну цілісність усіх країн, повністю дотримуватися мети та принципів статуту ООН, серйозно ставитися до законних інтересів безпеки всіх країн і підтримувати всі зусилля, що сприяють мирному врегулюванню кризи. Нагальне завдання на цей момент – не допустити ескалації або навіть виходу напруженої ситуації з-під контролю. Китай високо оцінює посередницькі зусилля Франції та Німеччини в Україні. Китай підтримуватиме зв'язок і координацію з Францією, Німеччиною та ЄС і, враховуючи потреби залучених сторін, активно працюватиме разом із міжнародною спільнотою", – ідеться в повідомленні МЗС.

Сі Цзіньпін наголосив, що "необхідно спільно підтримувати мирні переговори між Росією та Україною та закликати обидві сторони зберігати імпульс переговорів, долати труднощі, продовжувати переговори й добиватися мирних результатів".

"Ми маємо закликати до максимальної стриманості, щоб запобігти масштабній гуманітарній кризі. Китай запропонував ініціативу із шести пунктів щодо гуманітарної ситуації в Україні та готовий забезпечити Україні додаткове постачання гуманітарної допомоги. Ми маємо працювати разом, щоб зменшити негативний вплив кризи. Відповідні санкції вплинуть на глобальні фінанси, енергетику, транспорт і стабільність ланцюжків постачання, а також послаблять глобальну економіку, яка вже зруйнована пандемією. А це нікому не цікаво", – повідомили у міністерстві.

Контекст:

Китай вважають стратегічним партнером Москви, але західні країни намагаються переконати Пекін змінити свою позицію щодо українського питання, повідомив німецький журнал Focus.

7 березня, як пишуть західні ЗМІ, Китай зміцнив позицію Росії. Міністр закордонних справ КНР Ван Ї на пресконференції в кулуарах щорічного урочистого засідання китайського парламенту назвав Росію "найважливішим стратегічним партнером Пекіна" і наголосив, що дружба між двома народами "непорушна", повідомило агентство Associated Press.

Ван Ї сказав, що "незалежно від того, наскільки небезпечний міжнародний ландшафт", Китай сприятиме розвитку "всебічного китайсько-російського партнерства в нову епоху".

Агентство зазначило, що уряд Сі Цзіньпіна відмовився критикувати російське вторгнення в Україну, "але спробував дистанціюватися від путінської війни, закликаючи до діалогу та поваги до національного суверенітету".

Макрон вважає, що "Росії не подобається бути ізольованою", пославшись на результати голосування Китаю в Раді Безпеки ООН. Минулого тижня Китай утримався під час голосування за резолюцію, яка засуджує війну Росії проти України.

Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель вважає, що Китай може відіграти певну роль у врегулюванні конфлікту, пише Swissinfo. Боррель сказав, що не йдеться про роль посередника, "бо Китай набагато ближче до позиції Росії", але загалом він має "явний вплив" на Москву, сказав дипломат.